Тийм остава в играта след първа победа в Лондон

В петък Тийм ще играе с Гофен в директен мач за второто място в група "Пийт Сампрас"

© Reuters

В петък Тийм ще играе с Гофен в директен мач за второто място в група "Пийт Сампрас"

Световният номер 4 Доминик Тийм премина през здрава битка с испанския дебютант Пабло Кареньо Буста и постигна първа победа във финалите на АТП. Австриецът се наложи с 6:3, 4:6, 6:3 след два часа игра и запази шансове да се класира за полуфиналите в Лондон.


В петък Тийм ще се изправи срещу Давид Гофен в директен мач за второто място в група "Пийт Сампрас". Победителят ще срещне шесткратния шампион Роджър Федерер в полуфиналите.


В другия полуфинал Григор Димитров очаква победителя от мача между Александър Зверев и Джак Сок, които играят в четвъртък от 22.00 ч. И за тримата това е дебют в турнира на осемте най-добри през сезона.




Четвъртият дебютант - Кареньо Буста, показа страхотен дух и впечатли с борбеността си в дебютния си мач в "О2 арена". Испанецът преследваше всяка топка и измъчи докрай Тийм, като спаси девет от 13-те възможности за пробив, които се откриха пред световния номер 4.


В същото време десетият в световната ранглиста показа максимална ефективност при малкото шансове, които се откриха пред него. Той реализира всяка една от трите си точки за пробив. В третия сет испанецът навакса пробив пасив, но в крайна сметка се пречупи пред силния натиск на австриеца.


Тийм изигра много силен първи сет, който спечели само за 31 минути. Австриецът сервираше отлично, имаше огромно превъзходство в разиграванията и не остави никакви шансове на испанския си съперник.


Световният номер 4 спечели всяка една от деветте точки след вкаран първи сервис и загуби едва три точки на начален удар за цялата първа част. Тийм направи ранен пробив - за 3:2, а при 5:3 за втори път взе подаването на съперника и сложи край на сета.


Австриецът имаше шанс да пробие рано и във втората част. Кареньо Буста обаче спаси подаването си, за да изравни за 1:1. В следващия гейм испанецът стигна до първата си възможност за пробив в мача и се възползва от нея.


Тийм имаше две поредни точки за връщане на пробива в ответния гейм, но Кареньо Буста отново се измъкна и затвърди предимството си. Испанецът успя да задържи аванса си, а при 5:3 стигна до втори шанс за пробив и бекхенд в мрежата на австриеца прати мача в решаващ трети сет.


Кареньо Буста впечатли с непримиримостта си в дебютния си мач във финалите на АТП

© Reuters

Кареньо Буста впечатли с непримиримостта си в дебютния си мач във финалите на АТП


Световният номер 4 потегли с пробив, а солиден сервис гейм му даде преднина от 2:0. Тийм. Полуфиналистът от US Open обачеотново не се предаде. След като се спаси от втори пробив при 2:3, той си извоюва възможност да върне пробива след поредица страхотни ретури и успя да изравни резултата.


В деветия гейм обаче Кареньо Буста отново се пропука на свой сервис. Този път връщане в мача нямаше. Тийм не трепна, сервирайки за мача при 5:4 и съхрани шансове си да продължи напред.


Испанският дебютант загуби шанс да се класира за полуфиналите. В петък той ще срещне Григор Димитров в мача за престиж, 200 точки за световната ранглиста и 191 хиляди долара от наградния фонд.


Въздишка на облекчение след тежкия мач с Кареньо Буста

© Reuters

Въздишка на облекчение след тежкия мач с Кареньо Буста


Следете всичко най-вълнуващо и важно около финалите на АТП с пратеника на "Дневник" в английската столица.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: