Телефони, каравани, наргилета - какво търсят потребителите в OLX

Телефони, каравани, наргилета - какво търсят потребителите в OLX

© Георги Кожухаров

На фона на заявката на властите, че обмислят забрана за пушенето на наргиле на обществени места това лято се наблюдава засилен интерес към "наргилета" сред потребителите на OLX. Това показват данните на онлайн платформата за покупки и продажби в България за първите девет месеца на годината, предоставени на "Дневник".


Резултатът е и повишено предлагане – около 2 хил. обяви, като това вероятно е свързано и покупките от заведения, в които се пуши наргиле.


Лятото и традиционните почивки на морето се отразяват силно на потребителските нагласи. През топлите месеци много активно се търсят къмпинг оборудване, каравани и лодки, с близо 10 хил. запитвания на месец (OLX отчита тези данни като "брой запитвания към обява" и когато в текста се казва "търсене" се има предвид този показател - бел.ред.).




Увеличава се и желанието за посещаване на различни развлекателни събития, покупка на книги и оборудване за спорт.


Сред потребителите на OLX това лято явно най-желаната покупка е на велосипед. В края на пролетта запитванията към обявите за велосипеди рязко се увеличават и през май достигат 11 173. Тенденцията се запазва и през следващите месеци с около 10 хил. уникални запитвания, а в края на сезона очаквано интересът започва да намалява.


Любопитни размествания се наблюдават в желанията за първите 9 месеца и в традиционно най-силните категории за OLX – "Електроника" и "Автомобили и авточасти".


Първият месец от новата година се оказва с най-силен интерес към мобилни телефони и компютри. През януари търсенията за телефони в OLX са 38 267, а за компютри – 28 403. Ентусиазмът за купуване на нов телефон спада най-осезаемо през пролетта, като през април са отчетени 30 426 такива търсения.


С наближаването на лятото и плановете за почивки и екскурзии, очаквано нарастват запитванията към обяви за фотографско и видео оборудване, като през август се отбелязва пика – с 5 483.


Топ 5 на най-търсените уреди в края на лятото:
Печка на дърва
Камина
Пералня
Микровълнова
Хладилник

В горещите месеци рязко нараства и търсенето на климатици, като увеличението е почти тройно в сравнение със зимата - от около 700 запитванията към такива обяви скачат на над 2500.


През септември потребителите започват усилено да търсят домакински уреди.


Интересът към автомобили и авточасти е сравнително слаб през първите два месеца на годината – с около 43-50 хил. запитвания. Раздвижването започва през март, когато прегледът на такива обяви скача, достигайки над 69 хил. Особен ръст през мeсеца се наблюдава при авточастите - 38 284 запитвания.


С наближаването на лятото започват да се търсят много мотоциклети и АТВ-та. През май 14 179 потребители са отправили такива запитвания. В отпускарския август рязко нараства търсенето на GPS-устройства навигации.


С края на лятото започва засилен интерес и към земеделска и селскостопанска техника, както и на авточасти - средно над 26 500 запитвания в категорията.


Повече данни вижте в разработената от OLX и "Дневник" интерактивна карта OLX география. Тя показва потребителската активност по области и най-търсените стоки за месеца, както и най-предлаганите от продавачите стоки и услуги.


В мобилната версия за по-удобно ползване виждате най-търсените категории стоки по области.