Учени откриха пластмаса в морски животни от най-дълбоките води на Земята

Учени откриха пластмаса в морски животни от най-дълбоките води на Земята

© Handout, Reuters

Учени откриха пластмасови остатъци в стомасите на морски животни, обитаващи най-дълбоките води на Земята. За това съобщава британския вестник "Гардиън" като се позовава на ново научно изследване, което доказва опасенията на учени, че пластмасовите влакна от човешката дейност вече са достигнали и замърсили най-отдалечените места на планетата.


Проучването, ръководено от академици в Нюкасълския университет, установява, че животни от най-дълбоките места в Тихия океан са били замърсени с влакна, които вероятно произхождат от пластмасови бутилки, опаковки и синтетични дрехи.


Д-р Алън Джеймисън, ръководил изследването, коментира, че резултатите са изненадващи и доказват, че няма място на земята, което да не е замърсено с пластмаса. По думите на ученият става дума за "много притеснително откритие". "Няма съмнение, че замърсяването с пластмаси е толкова широко разпространено, че няма място - независимо колко отдалечено – което да е защитено", каза той.




Доказателствата за мащаба на замърсяването с пластмаса се увеличават през последните месеци. По-рано тази година учените откриха пластмаса в 83% от световните проби от чешмяна вода, а други проучвания установиха следи от пластмаса в морската сол и рибата.


Около 8,3 милиарда тона пластмаса са произведени от 50-те години на миналия век досега от човешка дейност. Учените предупреждават, че има риск от почти постоянно замърсяване на планетата с пластмаса.


Джеймисън подчертава, че са необходими бързи и смислени действия. "Тези наблюдения, които установиха остатъци от пластмаса на най-дълбокото възможно място показват, че най-вероятно няма останали морски екосистеми, които да не са засегнати".


Откритите пластмасови влакна в стомасите на животни, обитаващи места на дълбочина 11 километра показва мащаба на проблема. "Броят на регионите, в които сме установили наличие на пластмаса показва, че това не е изолиран случай, това е глобална тенденция. "


В изследването са тествани проби от ракообразни, открити в морските дълбини на целия Тихи океан. Те варират от седем до над 10 километра дълбочина, включително най-дълбоката точка в океана – "Challenger Deep" в Мариана Тренс. Екипът е изследвал около 90 животни.


Установените пластмасови фрагменти включват полусинтетични целулозни влакна, всички те са микрофибри, използвани в продукти като текстил, пластмасови влакна, които вероятно идват от пластмасови бутилки, риболовно оборудване или ежедневни опаковки.


Около 300 млн. тона пластмаса замърсяват океаните, като над 5 трилиона пластмасови парчета - с тегло над 250 000 тона - понастоящем плават на повърхността. Около 8 млн. тона пластмаса навлиза в нашите океани всяка година. Отпадъците, изхвърлени в океаните, в крайна сметка ще бъдат изхвърлени отново на брега или ще потънат дълбокото в морето, няма други възможности, обясняват изследователите.


"След като тези пластмаси стигнат до дълбокото дъно, няма просто къде да отидат, затова се предполага, че те просто ще се натрупват в по-големи количества," обяснява ръководителят на изследването.