"Безкрайната градина" на Галин Стоев дава старт на "Киномания" днес

"Безкрайната градина" на Галин Стоев дава старт на "Киномания" днес

© АГИТПРОП

Кинодебютът на Галин Стоев "Безкрайната градина" ще даде старт на фестивала "Киномания" тази вечер, 16 ноември. Премиерата е от 19 ч. в Зала 1 на НДК.


"Може би най-нежният български филм" - така екипът определи "Безкрайната градина", който събира в "любовен четириъгълнис" актьорът от "Сфумато" Димитър Николов (с награда "Златна роза" за главната роля в "Христо"), завършилата в Хърватия Елица Матева, манекенката Глория Петкова, както и Мартин Димитров (сериалът "На границата" по БНТ). Съсценарист на Галин Стоев е честият му партньор на българска сцена Яна Борисова, а продуценти - "Агитпроп".


Над 50 заглавия ще покаже 31-ото издание на "Киномания", което продължава до 30 ноември. Сред българските са още семейният/детски филм "Лили Рибката", дебютиралият в конкурса на Токио "Кораб в стая" и новата документална творба на Адела Пеева "Да живее България".


Акценти в програмата са носителят на "Златен лъв" от Венеция "Формата на водата" на Гийермо дел Торо, предизвикалият скандал в Русия "Матилда" на Алексей Учител, "Субурбикон" на Джордж Клуни по сценарий на братя Коен, "Борг/Макенроу"за едно от най-големите съперничества в света на тениса и черната комедия "Три билборда на извън града" на Мартин Макдона - носител на наградата на публиката от Торонто. Маслената анимация "Да обичаш Винсент", която излага теория за последните дни на големия художник Винсент ван Гог в стила на неговите картини, също ще бъде показана на фестивала.

Отвъд това "Киномания" ще покаже обичайните си детска и френска програма и ще отпразнува три актьорски годишнини - Джейн Фонда, Джак Никълсън и Дъстин Хофман на 80 години. Пълна програма на фестивала, както и възможност да се закупят билети онлайн, има на неговия сайт.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: