Няма кой да спре Тръмп, ако той поиска ядрена война, заяви бивш шеф на Пентагона

Няма кой да спре Тръмп, ако той поиска ядрена война, заяви бивш шеф на Пентагона

© Carlo Allegri, Reuters

Нито министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, нито държавният секретар Рекс Тилърсън могат да спрат ядрена война, ако президентът Доналд Тръмп иска да я започне, казва в интервю за електронния вестник "Политико" бившият шеф на Пентагона Уилям Пери, който оглавяваше министерството в периода 1994-1997 г. по времето на президента Бил Клинтън.


"Министърът на отбраната няма право на вето относно нанасянето на ядрен удар. Това решение се взема от президента", посочва 90-годишният Пери. Според него държавният глава може да се посъветва с военния си министър, ако поиска, преди да издаде съответната заповед. "Но той нарежда пряко на Стратегическото командване и съвсем не е задължително за това да бъде известен министърът на отбраната", добавя Пери.


"За онези 5, 6 или 7 минути, през които се взема решението за ядрен удар, министърът на отбраната даже няма и да научи какво става, или ако научи, вече ще е късно. Ако има повече време и президентът все пак поиска да се консултира с военния министър, то единственото, което последният може да направи, е да даде съвет", казва Пери, известен някога като "ястреб" в администрацията на Клинтън. (Повече за процедурата за нанасяне на ядрен удар четете тук.)




Според него през последната година ядрената война е станала по-вероятна, "частично заради това, че президент е станал Тръмп, и частично поради причини извън контрола на президента". Пери е на мнение, че Тръмп не разбира севернокорейците и не разбира последиците от своята риторика.


Това, че президентът и неговите министри често изпращат конфликтни послания, още повече влошава положението, добавя ексшефът на Пентагона. Матис и Тилърсън все пак имат известно "стабилизиращо влияние", но при този президент "не се чувствам уверен с никого", посочва той.


"Политико" съобщава още за заседание на сенатската комисия по външните работи, свикано от нейния председател - републиканеца Боб Коркър, на което за първи път от 40 г. се разисква въпросът за т.нар. "ядрена оторизация". Коркър взел това решение заради изразените от редица сенатори от комисията и извън нея опасения, че безусловно право да започне ядрена война има само един човек, и то конкретен - президентът.


"Ние сме обезпокоени, че президентът на САЩ е толкова нестабилен, толкова непредсказуем, а процесът на вземане на такова съдбоносно решение е толкова донкихотовски, че той може да нареди ядрен удар, който жестоко се разминава с интересите на националната сигурност на САЩ", казал на заседанието сенаторът демократ Крис Мърфи. Той призовал да се признае "изключителното естество на сегашния момент".


Дори и някои републикански сенатори изразили безпокойство от това, че само един човек може да вземе решение за започване на ядрена война. Някои конгресмени дори предложили президентът да бъде длъжен да се обърне към Конгреса, за да получи одобрение за предприемане на такова нападение.


"Политико" отбелязва, че системата, при която президентът има почти еднолична власт да предприеме ядрен удар, е била създадена по време на студената война, за да позволи спешна реакция в случай на съветска атака, като се имало предвид, че съветските ракети щели да достигнат САЩ за около 30 минути.


Оттогава обаче "ядреният пейзаж" е силно променен. Сега САЩ са изправени пред заплахи и от по-малки, по-нестабилни страни с ядрени оръжия, макар че те вероятно не могат да предприемат мащабно ядрено нападение, което превантивно да унищожи целия наземно базиран ядрен арсенал на САЩ.


Възникват и въпроси относно това дали Тръмп може да си помисли за първи ядрен удар срещу Северна Корея, особено в светлината на обещанията му да отвърне на заплахите на Ким Чен-ун "с огън и жупел" и с "тотално унищожение", отбелязва "Политико". / БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: