Сотир Цацаров ще бъде изслушан в парламента за контрабандата на горива и лекарства

Сотир Цацаров

© Николай Дойчинов

Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров ще отиде в комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, за да говори за контрабандата на горива, системата БАЦИС и действия на държавното обвинеие по отношение на паралелния износ на лекарства.


С промените в Конституцията от 2015 година и измененията в правилника на парламента стана възможно главният прокурор да бъде изслушван на всеки три месеца, без да може да бъде питан за конкретни дела на прокуратурата. Правната комисия не се е възползвала от тази възможност, защото по думите на председателя й Данаил Кирилов, не й е останало време.


Председател на комисията за контрабанда е Емил Димитров - Ревизоро. БАЦИС е система, която следи в реално време проследимостта и контрола върху акцизни стоки. В хода на експлоатиране на системата са установени поредица от случаи, при които има съмнение за манипулиране на БАЦИС и невъзможност за реализирането на пълен контрол върху акцизните стоки, особено при вноса на горива.


Преди два дни "Капитал" съобщи, че турската служба за борба с организираната престъпност и контрабандата (KOM) е изготвила доклад за "продуктите, идващи от българската компания "Булгартабак" и превърнали се в източник на контрабанда", който е бил изпратен до главния секретар на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол.

Ключови думи към статията: