Убийство и пране на пари в Малта - ЕС не може да си затвори очите

Убийство и пране на пари в Малта - ЕС не може да си затвори очите

© Reuters

Европейският съюз открито призова Малта да изправи пред съда убийците на журналистката Дафне Каруана Галиция, която обвини лидерите на средиземноморската островна държава, че са се облагодетелствали от глобалната корупция.


През последните години обаче ЕС далеч не бе толкова активен и не постигна особени успехи в борбата с прането на пари в Малта. Това става ясно от източници, запознати с работата на малтийските власти, и от анализ на данните от ЕС и Малта, направен от "Ройтерс".


Най-малката страна в ЕС е прилагала доста бавно международните препоръки за назоваване на фирми, които прибягват до съмнителни дейности, а броят на присъдите и санкциите за пране на пари е сравнително малък.




Освен това, макар да има несъразмерно голям финансов сектор, Малта системно регистрира по-малко сведения за "подозрителни транзакции" от банки, казина и други финансови оператори в сравнение с другите страни в ЕС.


Засега няма голям ефект от критиките в дискретните доклади на международни надзорни органи и от разследванията срещу прането на пари на Дафне Каруана Галиция, убита с кола бомба на 16 октомври.


"Малта продаде суверенитета си за мръсни пари. Европейската комисия трябва да поеме по-активна роля в разследването на правовия ред в Малта", коментира пред "Ройтерс" Свен Гийголд, член на Европейския парламент от германската Зелена партия, който води кампания срещу финансовите престъпления.


По думите му е необходим международен следовател, който да противодейства на "културата на безнаказаност и дребни заяждани сред политическия и икономически елит" в Малта.


Премиерът Джоузеф Мускат каза пред "Ройтерс" миналия месец, че малтийският финансов сектор е "прозрачен, стабилен и ефикасен колкото всяка друга европейска юрисдикция".


Вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви пред евродепутатите във вторник, че Брюксел няма "съществени тревоги" за спазването на законите срещу прането на пари в Малта, въпреки че все пак "може да се направят подобрения на няколко нива".


Финансов хъб


Макар да има население, наброяващо едва 420 000 души, Малта - бивша британска военноморска крепост южно от Сицилия, има финансов сектор, несравнимо по-голям от много други европейски страни. Тя е и европейски лидер в онлайн хазарта.


През 2016 г. авоарите на банковите и финансовите институции в Малта бяха над 20 пъти по-големи от брутния й вътрешен продукт, около пет пъти повече от тези в Германия и около четири пъти по-големи от средните в ЕС, сочат данни на Европейската централна банка.


Въпреки това, в доклад за мерките на ЕС срещу прането на пари, който бе огласен без фанфари през септември, Европол обяви, че Малта е декларирала по-малко подозрителни транзакции в сравнение с други страни от ЕС между 2008 г., когато прие еврото, и 2014 г.


Европол освен това отбеляза, че Малта и Кипър може би не дават информация за всички подозрителни транзакции. Надзорните органи "получават много по-малко доклади предвид размера на банковите им сектори и значимостта на тези юрисдикции за офшорните финансови услуги", посочват от Европол.


Малтийската Служба за анализ на финансовото разузнаване (Financial Intelligence Analysis Unit - FIAU), който ръководи борбата с прането на пари, е получил 202 доклада за подозрителни транзакции през 2014 г., последната, за която има данни в Европол.


Следващият най-нисък брой съобщения за такива случаи е в Литва - над 50% повече от Малта, с финансов сектор, равняващ се на една шеста от малтийския. За разлика от тях Холандия, която има много по-голяма икономика, е съобщила за 277 532 подозрителни трансакции през 2014 г. и това е най-големият брой за страна в еврозоната.


Заместник директорът на FIAU Алфред Замит каза пред "Ройтерс", че няма как да се направи "значително сравнение" между страните от ЕС, базирано на наличните статистически данни, заради различните структури и режими на докладване.


"Спорно е, че предвид размера на финансовия сектор в Малта, може да се очакват повече подозрителни транзакции, докладвани пред FIAU", посочва Замит. Според него Малта се опитва да се справи с проблема, като организира курсове за обучение за задължението да се подават такива съобщения.


Годишният брой съобщенията се е увеличил повече от два пъти от 2014 г. до 2017 г., въпреки че делът на тези, които са предадени на полицията е паднал до 11% от 24% през 2013 г. По данни на FIAU.


Тази служба, както и малтийската полиция, не отговориха на въпросите на "Ройтерс" колко от случаите са били разследвани или са довели до успешно съдебно преследване.


Присъди


Съдът в Малта е издал присъди по четири криминални дела за пране на пари миналата година, но нито едно от тях не е във финансовия сектор.


Резултатите от проверка на Европейския парламент, обявени този месец, показват, че броят произнесени присъди е "изключително нисък" и че институциите, които прилагат правилата за пране на пари, са "много политизирани".


На банките, които не спазват правилата, са били наложени дребни глоби, които в редки случаи са били оповестявани публично, в разрез с препоръката да се дава публичност на тези случаи, за да се предотвратяват нарушения.


Замит каза, че публично разгласяване на по-голям брой санкционирани институции би било "несъразмерно в сравнение с естеството на нарушенията".


Комитетът на експерите по мерките срещу прането на пари към Съвета на Европа (Moneyval) също изрази безпокойство. Според негов доклад от 2012 г. броят на подадените съобщения в Малта за подозрителни транзакции е малък за нейния пазар.


В по-нов доклад от 2015 г. Moneyval установи, че страната "в голяма степен спазва" правилата, но говорител обясни пред "Ройтерс", че последният доклад не е базиран на пълна оценка на малтийската правна рамка.

Ключови думи към статията: