Полският премиер: Резолюцията на Европарламента е скандална

Беата Шидло

© Associated Press

Беата Шидло

Полското правителство реагира остро на приетата вчера от Европейския парламент резолюция срещу страната, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.


Премиерът Беата Шидло окачестви събитията от вчерашния ден в Европарламента като скандални. Гласуването на резолюцията бе предшествано от разгорещени дебати, като скандални.


Полското министерство на външните работи определи резолюцията като "политически инструмент за натиск върху Полша". Тя е "едностранчива" и се основава на политически аргументи, а не на правен анализ, се отбелязва в комюникето.




С резолюцията, приета с 438 гласа "за" при 152 "против" и 71 "въздържал се", се задейства първия етап от т. нар. процедура за върховенството на закона срещу полското правителство. Тя може да доведе до замразяване правото на глас на Полша в ЕС.


Европарламентът изрази особена тревога за разделението на властите, независимостта на съдебната система и основните права и призова полските власти да се придържат към европейските ценности, изброени в чл. 2 на Договора за ЕС и в полската конституция.


Депутатите настояха властите в Полша да уважават правото на свободно събиране, да осъдят "ксенофобския и фашистки поход, който се състоя във Варшава" на 11 ноември, да защитават правата на жените, като осигурят безплатна и достъпна контрацепция без дискриминация и спешната контрацепция да бъде достъпна без медицинска препоръка.


Евродепутатите призоваха още Варшава да се въздържа от ново законодателство, освен ако то не гарантира в пълна степен независимостта на съдебната система да прилага препоръките на Европейската комисия и Венецианската комисия, както и да спре сечта в Беловежката гора в изпълнение на решението на Съда на ЕС.

Ключови думи към статията: