Цветанов: БСП умишлено провокира скандала с изгонването на депутати от пленарната зала

Цветанов: БСП умишлено провокира скандала с изгонването на депутати от пленарната зала

© Анелия Николова

Ситуацията в пленарна зала беше провокирана умишлено от страна на БСП", смята председателят на групата на ГЕРБ в НС Цветан Цветанов. Той коментира пред "Нова телевизия" изгонването на лидера на БСП Корнелия Нинова от пленарната зала вчера и последвалия скандал.


От думите на Цветанов се разбра, че председателят на парламента Димитър Главчев е сметнал за обидни думите на Нинова, че Бойко Борисов унижава парламентарната си група. "Оскърбява и министър-председателя и парламентарната група и това не е нормално поведение за парламентарна зала. Аз смятам, че това са думи, които не би трябвало да излизат", е мнението на Цветанов. Той добави, че "може би и г-н Главчев има някакъв предел на неговата нервна система" и че на извънреден председателски съвет ГЕРБ са призовали БСП да внесат в деловодството искане за отмяна на наказанието на Нинова, но тя не подала молба.


Той даде пример и с поведението на Антон Кутев, който вчера също бе отстранен от залата, а днес бе гост в сутрешния блок на телевизията. Изтъкна, че в студиото той демонстрирал колко е разстроен, "а ви беше гост зсамо 15 минути. Вие представяте ли си да имате по цял ден такъв дразнител в парламента", попита той.




Цветан Цветанов коментира и мониторинговия доклад за България, като го определи като втория положителен доклад след този от 2012 г.


Той направи паралел с докладите за България и Румъния назад в годините и посочи, че сега докладът за Румъния бил по-лош. На реплика на водещия, че докладът не отчита да е изпълнена и една от поставените преди 17 мерки и че с корупцията нещата не изглеждат добре, той каза, че е отчетено положително, че на първо четене в НС е прието антикорупционното законодатеслтво.


"Най-важното е да не си рушим държавата, а в момента опозицията иска да руши държавата", смята Цветанов.


Що се отнася до идеята на ГЕРБ за промени в Конституцията, така че да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията, Цветанов заяви, че това щяло да е насочено към тези сделки, за които имало достатъчно доказателства за престъпление, но разследванията били прекратени поради изтичане на давностния срок.


На въпрос на водещия за конкретни примери, зам.-председателят на ГЕРБ посочи приватизацията на Пловдивския панаир и на "Кремиковци". "Вие виждате, че там има реално облагодетелстване", каза той.


На реплика, че в медиите се е писало много за "Каолин" и за "Булгартабак" и кое от двете ще посочи, Цветанов каза, че не искал да назовава нито една конкретна сделка, защото тогава щяло да излезе, че се прави законодателство специално срещу тях. "Съдът е този, който ще прецени дали едно лице е виновно, или не", добави той. Според Цветанов "тези, които сега ни искат оставката, участваха в разграбването тогава".