15 жертви, ранени... Гърция в траур след библейските наводнения

Лошото време удари и Северна Гърция и Солун
Обновена: 16 ное 2017 11:25 | 16 ное 2017 09:23, Елка Василева
19

Снимка: Reuters

Гърция е в тридневен траур. Това обяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас след библейските наводнения в покрайнините на столицата Атина, които взеха 15 жертви. Други 21 души са тежко пострадали и настанени в болница, пише "Български новини".

Тежка нощ под звездите изкараха жителите на пострадалите райони Мандра, Неа Перамос и Мегара, разположени в близост до столицата Атина.

Още по темата

Междувременно лошото време бушува вече в цялата страна, а Северна Гърция и районът на Солун са ударени от вчера. Пожарникарите се наложи да спасяват около 4 часа тази нощ двама души, които бяха блокирани в колата си в село Плака Литохоро близо до Катерини.

Силните валежи и силните ветрове причиниха сериозни проблеми. Старият национален път Солун- Едеса, в покрайнините на префектура Пела, остава затворен тази сутрин. Трафикът на превозните средства се извършва чрез байпаси.

Ветровете през нощта изкорениха 12 дървета предимно в Източен Солун. От 04:00 часа пожарникарите са призовани да премахнат дървета, които са се счупили и паднали в районите на Каламария, Харилау и Тумба.

Това е най-тежкото наводнение през последните 20 години в Гърция. Нивото на водата в района на Атина достигна три метра. Стотици тонове кал от придошлите води разрушиха заведения, магазини, домове и земеделски насаждения.

В пострадалите райони е обявено извънредно положение. Гръцката служба за гражданска защита обявиха, че участъци от три магистрали са непроходими и движението се отклонява. В района има подкрепления от пожарната и бреговата охрана за разчистване на пътища и изпомпване на събралите се води.

Извънредни мерки обявиха от община Атина поради предстоящите извънредни метеорологични явления. Затворени остават всички училища заради лошото време. Общината приканва гражданите да звънят на телефон 1595 в Атина за всякаква информация. Общинската полиция ще бъде на разположение за безопасно транспортиране на хора в нужда.

Според прогнозата и днес се очакват дъждове и бури. Очаква се лошото време да продължи до 19 ноември.

В посолството на България в Атина няма постъпила информация за пострадали или бедстващи български граждани вследствие на бедствието. При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: наводнениягърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
3
 
! Отговори
ИМа ПРОСБА преди 6 години
на снимките ЛИЧНО АРХАНГЕЛ ГАвраил е уведомен за нагли престъпници принудили стотици милиони водачи на автомобили да увреждат денем и нощем поднебесната ни обител..ИСка се ликвидация на човечеството превърнато в опасен вредител след 1999 година
16
0
 
4
 
! Отговори
гасете фаровете преди 6 години
Има податки да се направят тестове на Гражданска защита за евентуален пробив на диги в региона край Дунава..Преди труса в Ирак имаше засилена АТИПИЧНА СЕИЗМИЧНА АКтивност отчетена по жп линия пострадал при 7.9 по рихтер вранча 1977 на 4 март..
15
3
 
4
 
! Отговори
Иванов експерт преди 6 години
Сега се прибират от проучвания свързани с нагло престъпни АНТИ КЛИМАТИЧНИ Оръжияползвани от милиони водачи на МПС ..принудени от полицията да увреждат тежко земята с включени скенери и фарове денем и нощем..Най стресиран е региона около река Дунав където дреме много страшен проблем..Жестоки вреди нанасят нови скенери инсталирани на камиони за зърнени храни и насипни товари..направо пътя свищов ореш потръпва при всеки камион..
14
7
 
6
 
! Отговори
was преди 6 години
Бойко Борисов е виновен.
13
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съчувствам на всички гърци и живущи там!И се надявам да се оправят бързо.Не можем да знаем дали това е природна буря или е предизвикана от ХААРП,но обикновените хора нямат никаква вина,а понасят най-много поражения,което е тъжно и несправедливо.
12
10
 
22
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Глобалното затопляне води до това. Преди 40г. нямаше толкова много силни бури. И за смерчове в България не бяхме чували. И по-зле ще става
11
7
 
8
 
! Отговори
Новина...xaxa преди 6 години
Да качваш видеота от ютуб голяма Новина е тва
10
7
 
37
 
! Отговори
1 преди 6 години
Снощи гледах интервюта с пострадали хора. Направи ми впечатление, че никой не обвини държавните институции, докато тук каквото и да стане, все някой друг е виновен!
9
2
 
15
 
! Отговори
Ной преди 6 години
Това е хипербола.Наводненията са описани като библейски, защото се прави сравнение с потопа описан в Стария Завет в Библията....... ноевият ковчег и т.н
8
0
 
32
 
! Отговори
Само преди 6 години
че най-късно до началото на лятото там няма нищо да личи, готов съм да се обзаложим. Тук минаха години, а в Мизия и Бисер нищо!
7
2
 
7
 
! Отговори
май преди 6 години
требеше да препишете и кавичките на библейски
6
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да и аз съм чел Библията, но не разбрах какво им е библейското на наводненията? Ако може авторът да поясни...
5
3
 
13
 
! Отговори
Fake News преди 6 години
Първото видео е отпреди 3 години. Поправете се.
4
6
 
5
 
! Отговори
бг хеит преди 6 години
нема ли канализация, запушена е от суджуци! тия от АПИ дремат, нищо не прават, тва по времето на Тато никога не се е случвало! ... Бог помага на гърците, а и те сами си помагат - всичко ще се оправи!
3
7
 
22
 
! Отговори
ХААРП 2 преди 6 години
... А освен отвратителното и нагло ЕКСПЛОАТИРАНЕ на Земята ... се правят и милиони опити за нови и високотехнологични оръжия с различни цели ..... !!! ... Е вие какво си мислите , че това може да продължи вечно ?!?! ... Няма как ! ... КАКВО ЩЕ ПОМОГНАТ МОЩНИТЕ БОМБИ ПРИ ЕДНО МЕГА ЦУНАМИ ИЛИ СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ? ... ИЛИ ПРИ ИЗБУХВАНЕ НА СУПЕР ВУЛКАН ? ... Освен да ги предизвикват ! ... САМИ СИ *** КЛОНА НА КОЙТО ЖИВЕЕМ ! ... И ТУК ИДВАТ ДУМИТЕ НА ПРОФЕСОР ИВО ХРИСТОВ ... МНОГО СИ Е ПРАВ ! ...
2
8
 
25
 
! Отговори
ХААРП преди 6 години
.. Хора , вие какво си мислите ? .. Че алчното и нагло "Човечество" може по такъв начин да ЕКСПЛОАТИРА Майката Земя и ТЯ само да стои , да ни гледа и да си трае ? .. Само се огледайте какво става из цял Свят ! .. Екстремно УВЕЛИЧЕНИЕ на всякакви ПРИРОДНИ СТИХИИ и ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ? .. Дали е случайно , а ? Това е все едно , у вас , да пъплят пълчища нагли *** и вие само да си ги гледкате и да ги траете ! .. ЩЕ ГИ ИЗЧИСТИТЕ , нали ? ... Е същото е с ЗЕМЯТА и ХОРАТА... НИЕ СМЕ - ***!
1
1
 
46
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
В такива моменти се вижда колко е силна природата и колко е безсилен човек