Постите – даденост или в търсене на надеждата

Защо се спазват ритуалите и пречистването, коментира психолог
16 ное 2017 08:37, Петя Славова
15
Постите – даденост или в търсене на надеждата
Снимка: архив, Булфото

Все повече българи се обръщат към религията в търсене на някаква форма на вяра, надежда и смисъл, коментира психологът доц. Маргарита Бакрачева по повод началото на коледните пости.

Спазването на ритуалите и пречистването, които съществуват от векове, са една възможност човек да получи обещание, че прави правилните неща и да намери спокойствие и сигурност, смята доц. Бакрачева. Според нея се наблюдава все по-голямо разминаване между смисъла да бъдеш "религиозен" и "вярващ", които не винаги са идентични. Независимо от изповядваната религия обаче, изследванията разкриват, че тя дава усещане за свързаност и съответно, повишава усещането за психично благополучие, пише БТА.

Голяма част от хората не са наясно със смисъла на постите и, както много от обичаите, които се спазват, то се приема просто като даденост. Много хора модифицират според собствените си предпочитания и нагласи предписанията и отделят толкова време, колкото им е по силите. Търсенето и влагането на собствено значение и смисъл остават индивидуални и именно те имат истинско значение, отбелязва психологът.

Мнението й е, че постенето може да има положителен ефект и това зависи от мотивацията - дали става дума за вътрешно убеждение или външно влияние. Ако водещият стимул е външен - приемане като задължение или ангажимент, се превръща в досадно ограничение. Обратното, ако човек осъзнато е направил избора с усещането и вярата, че това ще го издигне едно стъпало към облика, в който желае да се види, нещата получават съвсем различно измерение.

Най-голямо значение според Бакрачева има в каква среда е отраснал човек. Обикновено спазването на религиозните обичаи е свързано с нагласа, която се създава от семейната среда и се предава от поколение на поколение. Това се отнася и до смисъла защо се прави, като в много случаи изобщо не се подлага на никакви въпроси. Просто е част от идентичността, която се приема като даденост. Едва след това идва значението на личните особености и предпочитания.

Хората, които в съзнателен период от живота си решават да променят нещо, дори например да започнат да спазват постите, всъщност търсят по-добра алтернатива и правят избор. Готови са да дадат нещо в името на това да се почувстват по-заслужаващи, по-изпълнителни, като винаги остава и в известна степен очакването за нещо в замяна, посочва психологът. Тя уточнява, че това не е с отрицателен знак, защото така или иначе алтруизъм сам по себе си не съществува, но в някои случаи може да бъде с положителна нотка - предизвикването на усмивка в очите на скъп човек, за да се почувстваме добре.

Високата степен на несигурност на света, в които живеем днес, многото изисквания, на които трябва да отговорим, вредата от всичко, което поемаме с въздуха и храната ни кара да търсим възможности и решения да възстановим вътрешния си баланс. В този смисъл религиозността се смесва с личното търсене на една по-стабилна и гарантирана среда, което е отговор на универсалните човешки потребности - от сигурност, свързаност и смисъл, обобщава доц. Бакрачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво точно се пречиства в организма? Досега нито един истински доктор не е изказал твърдение, че организмът има нужда от пречистване. Човешкият организъм е съвършен механизъм и сам се прочиства. Измислени герои нямат нищо общо с пречистването на душата. Извънземните, вярата в доброто, което прави Супермен също толкова помагат.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Против постенето нямаме нищо против, имаме против постите. Всеки е свободен да се храни с каквото когато му се прииска. Даваните наставления и дати дразнят.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невежествен материал, невежество и от коментиращите! Постите нямат нищо общо с веганите! Постим за Бога, и за неговата закрила! Вярвам, че Той ми помага, а въздържанието от храна и ЛОШИ ПОМИСЛИ, изчиства и тялото и ду'ха! Лекота и радост, това носят постите на вярващите християни. Доц. Маргарита Бакрачева, явно наблюдава отстрани, и не са и ясни нито мотивите, нито преживяванията на постещите, ама коментира! Все едно да описвам какво изпитват парашутистите, без никога да съм скачала с парашут.
9
1
 
3
 
! Отговори
рыбка поньо преди 6 години
не разбирам какво толкова против постите имат повечето хора? айде веганите са ясни, че не ги харесвате, но поста сам по себе си е хубаво нещо. не съм вярваща, но идеята да пречистим организма и душата е освобождаваща, имайки предвид храната, която ядем. "месата" които купуваме.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веганите настъпват, вчера статия за пости, днес пак. Хубавото е, че нямат сили да държат фронта, опитват да привлекат вярващите на помощ, но като знам колко от тях постят и "вярват"...
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес ми докараха суровата наденица, постна разбира се, довечера ще пръжна две парчета да я опитам, а останалото ще окача да се суши. Ей така леко и весело с червено винце ще изкараме постите. За будалите ще оставя от гарнитурата.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви пости бе, хора? Хубав свинска пържола, може и домашна наденица, може и сланина, но варена и пушена на орехови черупки, гъсто червено вино с лимонада. Можени люта домашна ракия, в черничеви буре, може и греяна с домашен мед. Да посрещнем Коледа подготвени добре, а тези които постят....тяхна работа.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха, и аз така постя, пълнени чушки със сиренце, постни пържоли и кюфтенца, баница с кисело мляко и поне 5 яйца.Браво за снимката, нагледно показва мнението на хората.А верващите да си вярват
4
1
 
6
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Какви хилдолетия в главата ти се въртят ,колко хилядолетия 2-3 или 4 , обясни на мойте дебилски виждания ,дай малко по точна информация ,ако знаеш ,ако не...... , а то виждам че си силен по обидите ,а това не е по-библейски ,нали г-н Чобанин ?)Да те чуя ?ако обичате .)
3
3
 
9
 
! Отговори
Чобанина преди 6 години
До РБК37 - по дебилско обяснение за постите не бях чувал. Постите датират от хилядолетия, прочетете Библията !
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката са чушки пълнени с месо и ориз?
1
10
 
4
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Постите започват от един манастир защото монасите нямало какво да ядът през март месец ,реколтата е била доста скудна предишната година и ............ .Но да се пости човек ,тоест да гладува е полезно .