Време е за зимни гуми! Къде в ЕС те са задължителни със закон?

Как трябва да сте подготвени, ако пътувате из Европа през зимата
15 ное 2017 19:17, Красимир Ангелов
35
Време е за зимни гуми! Къде в ЕС те са задължителни със закон?
Снимка: Булфото

От днес, 15 ноември, шофьорите в България трябва да карат със зимни гуми. Всъщност, законът уточнява, че е задължително грайферът да бъде минимум 4 мм. Ако е по-малко – контролните органи ще налагат глоби.

Освен у нас, подобно задължение, разписано в закон, има и в още няколко държави от ЕС - Естония, Финландия, Литва, Латвия, Словения, Швеция и Хърватия. Важно е да се знае, че обикновено тази отговорност важи не само за местните водачи, но и за онези, които управляват чуждестранни коли.

Още по темата

Промени има и в Германия, където от следващата година зимните гуми, произведени след 31 декември 2017 г. трябва да имат специален символ (планина със снежинка). Гуми, произведени преди края на тази година, маркирани с „M & S“, могат да се използват като зимни до 30 септември 2024 г. След това трябва да се слагат само зимни гуми, които са с алпийския символ.

От Европейски потребителски център България събраха информацията в кои държави сте длъжни да карате със зимни гуми.

Държави, в които използването на зимни гуми е разписано в закон

Естония

Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 1 март.  В зависимост от природните и пътни условия те могат да се ползват и за по-дълъг срок - между 15 октомври и 31 март.

Финландия

Зимните гуми за колата са задължителни за периода между 1 декември и края на февруари. Ако ще слагате гуми с шипове, не забравяйте, че това е разрешено между 1 ноември и първия понеделник след Великден. Грайферите трябва да са поне 3 мм дълбоки.

Латвия

Между 1 декември и  1 март по пътищата там трябва да се движат само коли, оборудвани с гуми, подходящи за зимни условия. Това означава, че грайферите трябва да са поне с 4 мм дълбочина. Гуми с шипове са забранени между 1 май и 1 октомври.

Литва

Зимните гуми са задължителни между 10 ноември и 1 април. Според местните разпоредби грайферите трябва да бъдат дълбоки поне 3 мм. Ново изключение от стандартното правило е, че мотоциклетите, мотопедите и АТВ-ата могат да използват летни гуми между 1 март и 30 ноември, но само ако на пътя няма сняг или лед.

Словения

Между 15 ноември и 15 март, както и при силен снеговалеж или поледица извън този период,  колите трябва да са оборудвани със зимни гуми.  Другият вариант е да се шофира с летни гуми, но в багажника да имате вериги за сняг. Минималните грайфери трябва да са поне 3 мм.

Швеция

Зимните гуми там са задължителни между 1 декември и 31 март. Грайферите им трябва да са поне 3 мм дълбоки. Правилата се отнасят и за всички чуждестранни коли, които минават през територията на Швеция. Гумите с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 15 април или ако зимните условия на пътя го налагат.

Хърватия

Зимните гуми и зимното оборудване са задължителни в периода 15 ноември – 15 април. Това задължение се отнася до всички моторни превозни средства, независимо от природните условия или пътя. 

Държави, където зимните гуми са задължителни, ако това се налага от метеорологичните условия

Германия

От 2010 г. в Германия е задължително поставянето на зимни гуми при поледица, киша, хлъзгав път. Грайферите трябва да са с поне 1,6 мм дълбочина. При положение, че метеорологичните условия са по-меки от обикновено, може да останете и с летни гуми. Гумите с шипове не са позволени, защото могат да повредят настилката.  Важно е да се знае, че ако законът се нарушава и зимните гуми са необходими, но не са поставени, то глоба грози и шофьора, и собственика на колата. Санкцията за водача е 60-120 евро, а за притежателя на возилото –  75 евро.

Според последните промени, които влизат в сила от следващата година, зимните гуми, произведени след 31 декември 2017 г. трябва да имат специален символ (планина със снежинка). Гуми, произведени преди края на тази година, маркирани с „M & S“, могат да се използват като зимни до 30 септември 2024 г. След това трябва да се слагат само зимни гуми, които са с алпийския символ.

Австрия

Между 1 ноември и 15 април колите трябва да са със зимни гуми, ако природните условия го налагат. Тези гуми трябва да са и на четирите колела, когато пътищата са покрити със сняг или лед. Гуми с шипове могат да се ползват между 1 октомври и 31 май. В този случай има ограничение в скоростта на движение (до 100 км/ч по магистралата), като превозното средство трябва да е обозначено, че е оборудвано с такива гуми. Стикерът се купува от автомобилни клубове или бензиностанции. Употребата на вериги вместо зимни гуми се разрешава само ако пътят е постоянно или почти постоянно покрит със сняг или лед.

Люксембург

От 1 октомври 2012 г. зимните гуми са задължителни, когато има сняг или поледица на пътя.

Норвегия

Няма задължение колите да са със зимни гуми, но в същото време те трябва да отговарят на зимните условия. От 1 ноември (или още от 15 октомври в северната част на държавата), шофьорите имат право да използват гуми с шипове, без да бъдат глобявани. В района на Осло, Берген и Тро̀нхейм обаче водачите трябва да плащат екотакси. След първия понеделник след Великден това оборудване трябва да бъде свалено.

Словакия

Зимните гуми са задължителни за автомобили с маса под 3,5 тона при зимни условия – ако по пътя има лед, сняг или е замръзнал.

Румъния

Зимните гуми са задължителни по пътища, покрити със сняг, лед или поледица. Тези гуми се поставят на всички колела.

Чехия

От 1 ноември до 31 март автомобилите трябва да са със зимни гуми, ако на пътя има сняг или поледица. Дълбочината на грайфера им трябва да е поне 4 мм. Гуми с шипове не са разрешени.

Държави, в които зимните гуми са задължителни, само ако има знак на пътя за това

Франция

Зимните гуми по принцип не са задължителни, освен ако няма поставен специален пътен знак с думите „pneus neige admis“.

Испания

Като цяло зимните гуми не са задължителни. Такива се слагат когато има специално разпореждане на местните власти или специфичен  знак – най-често в по-високите места.

Италия

Зимните гуми не са задължителни. Ако обаче е поставен указващ пътен знак, колите трябва да са екипирани с вериги за сняг или зимни гуми за периода, за който сте отнася този знак.

Държави, в които зимните гуми не са задължителни

Белгия

Зимните гуми не са задължителни, но са препоръчителни при зимни условия, като минималната дълбочина на грайфера е 4 мм.

Унгария

В някои области (отбелязани със знаци) употребата на вериги за сняг може да бъде задължителна поне на задвижващата ос на колата.

Кипър, Малта, Португалия и Гърция

Зимните гуми не са задължителни.

Дания

Зимните гуми не са задължителни. Ползването на гуми с шипове е разрешено между 1 ноември и 15 април.

Ирландия

Зимните гуми не са задължителни. Гумите с шипове не са незаконни, но все пак би трябвало да се ползват при повече сняг или лед. В противен случай водачът може да бъде преследван за увреждане на пътната настилка.

Исландия

Няма определен период, в който зимните гуми да са задължителни. Според новите разпоредби обаче гумите трябва да са поне с 3 мм грайфер през зимния период (от 1 ноември до 14 април).

Холандия

В Холандия зимните гуми не са задължителни. Употребата на гуми с шипове не е позволена, защото уврежда настилката.

Полша

Употребата на зимни гуми не е заложена в закон, но се препоръчва силно използването им или на т.нар. всесезонни гуми през зимния период. Слагането на гуми с шипове е строго забранено.

Великобритания

Зимните гуми там не са задължителни, но са позволени. Могат да се използват при температура под 7 градуса. Разрешена е и употребата на вериги за сняг, както и на гуми с шипове, но само при по-тежки зимни условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
купувайте нови гуми преди 6 години
Аз затова карам с гуми 40мм грайфер и си свиркам. Лятото съм с 39мм и пак си свиркам. Купувам си постоянно гуми, само да ми каже някой и купувам.....гуми и да не каже -пак купувам....гуми...
28
9
 
4
 
! Отговори
до Край преди 6 години
Искам да те видя с такива всесезонни гуми зимата в Силистра, Добрич или Русе...Да не говорим, че всесезонните гуми са и абсолютно посредствени през лятото и за български условия са на практика неприложими!Една хубава гума от масовия размер 195/65/15 струва около или малко над 100 лева!Ако не можете да отделите 800 лева за гуми, то защо въобще някой ви е позволил да регистрирате автомобил?!Ама не, трябва джантите да са поне 17-ки, а гумите за по 20 лева бройката от OLX!
27
1
 
13
 
! Отговори
Законът преди 6 години
Какво пише в закона за гумите през зимата:Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:...4. с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.+-+-+Всичко останало са свободни съчинения, вкл. и това, което е написано в "новината".
26
2
 
12
 
! Отговори
! преди 6 години
Още второто изречение е ЛЪЖА.Журналисти, а не си проверяват източниците, а в случая не са отворили законатам пише- или зимни гуми- или грайфер 4 мм за зимния период
25
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе нали комунизма си отиде или се лъжа? През комунизма всичко беше задължително. Това като го чета все едно чета на бай Тошо катажиите. Аре стига с тоя КОМУНИЗЪМ БЕ! Та то 300 пъти по добре си бяхме през комунизма тогава поне си имахме завод във Видин и си купувахме за 25 лв чисто нови гуми Видинки. А сега как да си купя чисто нови гуми като 4 гуми са колкото две заплати. Евах тоя капитализъм дева!
24
11
 
5
 
! Отговори
До дарител преди 6 години
Така е в западна Европа,искаш не искаш,като те фанат или засекат няма прошка,плащаш или не те оставят намира.Като искате да сте Европейци,ще трябва да сърбате супата!!!
23
0
 
22
 
! Отговори
Край преди 6 години
Добрите всесезонни гуми имат символа три планински върха и снежинка върху страницата на гумата. И са одобрени за употреба и там където зимните гуми са задължителни. Така е мишлен кросклаймът, така е гудияр , нокиан уедърпроф и др. маркови гуми.
22
4
 
27
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
v Germania graifera 1,6mm v Balgaria 4mm
21
6
 
5
 
! Отговори
Пешо Моториста преди 6 години
На мотора ми гумите нямат символ М+S, нито пък алпийски такъв.От друга страна, грайферът е над сантиметър.Дали ще мога да го карам през зимата в Германия?
20
1
 
27
 
! Отговори
Край преди 6 години
Карам само със всесезонни гуми. За 3г. ги износвам и хвърлям - ако някой смята че неговите гуми 2ра. употреба са по-добри или че 6-8 годишни зимни са по-добри ПРЕДЛАГАМ да изчакаме сняг и да се дръпнем да видим кой ще е шейната. На сухо и вода съм в пъти по-добре от всякакви зимни. Същото го предлагам и на колеги с нови зимни гуми нанк канг, лонг линк, кинг конг шао лин и пр. цървулки.
19
2
 
24
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯ преди 6 години
Ако се регулира Пазара на Гуми , Трябва да се Регулира и Пазара на Дограма за Прозорци .Вървим натам да караме само един Модел Автомобил .
18
3
 
1
 
! Отговори
ДО 18 преди 6 години
Седни си , Слаб 2 .
17
5
 
49
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Стига с тези ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ неща в България. КАРА СЕ СЪОБРАЗНО УСЛОВИЯТА. СТИГА С ТЕЗИ ГЛУПОСТИ И ИЗМИШЛЬОТИНИ. В най-бедната Европейска държава ще ми говорят за ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ НЕЩА. Като стигнем тяхния стандарт тогава ми говорете за такива неща. Бактън и аман, на чист български.
16
4
 
24
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Не оспорвам че трябва да се кара със Зимни и Летни Гуми .Но ще ви дам един съвет за колегите новобранци шофьори - Когато падне Сняг и има Лед на пътя - Изпуснете налягането в Гумите , да легнат на Пътя . Тогава ще имате много по-добро сцепление и без плъзгане работа на Автомобила . Ако имате Летни Гуми и закъсате в Проходи или в Сняг изпуснете гумите до Джантите - ще се придвижите без Проблем .
15
11
 
11
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Некви компромиси за 4х4 нема ли, щото те и без зимни гуми могат повече?!!!
14
3
 
25
 
! Отговори
ЖИЦ преди 6 години
В Германия Приеха закон за Гумите като за кривите Краставици - Пълна Бъркотия .Гуми със * се приемат за каране през периода 1 януари до 25 януари между 15 следобед до 14 сутрин . Гуми с - се карат между две улици с чакъл . Гуми с дата Вторник се кара между Сряда и Вторник . Гуми с над 4 милиметра Дължина се карат само във Столиците на ЕС . Гуми с ширина 1 милиметър се карат само в Берлин . Гуми с бадж Една Милимунда се Шофират Сами .
13
1
 
50
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Манипулативна статия.Днес приеха закона.Мин 4мм.НЕ ПРИЕХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗИМНИ ГУМИ.ЗАЩО МАНИПУЛИРАТЕ ХОРАТА
12
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз не виждам защо ние, наред с държави по-студени от нашата, сме задължени... тиквени'ци, като не могат да измислят закони, които да имат смисъл...
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ас си карам целогодишно със зимни гуми,хаха и пак ме изкарват по 5 години,изобщо летните гуми са за тия дето карат много през лятото, а работещите като мен рядко навъртат повече от 5-6000 км на година
10
9
 
36
 
! Отговори
От морето преди 6 години
И 1000 агитационни материала да напишете, пак няма да си сложа зимни гуми. При нас на морето сняг почти не пада. Имам си перфектни летни гуми, 6-7 мм им е грайфера.Няма да купя зимни!