Дума, започваща с "Н", ще докара главоболия на Tesla

Заводът е огнище на расистко поведение, твърдят служители
Обновена: 14 ное 2017 12:24 | 14 ное 2017 11:00, Бойчо Попов
37
Дума, започваща с "Н", ще докара главоболия на Tesla
снимка: Ройтерс

Производствената площадка на Tesla Inc. е "огнище на расистко поведение". Това твърдят повече от 100 афроамерикански служители в съдебно дело, в което твърдят, че чернокожите служители на производителя на електрически автомобили страдат от тежък и всепроникващ тормоз, предава Bloomberg.

Служителите искат да получат разрешение от съдията да заведат групово дело и настояват за неуточнени общи и наказателни парични обезщетения, както и заповед за Tesla да започне да прилага политики за предотвратяване и коригиране на тормоза.

"Въпреки че Tesla се откроява като водеща компания в челните редици на революцията на електрическите автомобили, стандартната оперативна процедура в завода в Tesla е дискриминация, а не спазване на гражданските права", заявиха служителите в иска, подаден в понеделник в калифорнийския съд на град Аламеда.

Tesla има около 33 000 служители в световен мащаб, но никога не е публикувала публично своя статистика за разнообразието на работната сила. Повече от 10 000 служители работят в единствения автомобилен монтажен завод във Фримънт, Калифорния, където профсъюзът United Auto Workers стартира кампания за убеждаване на работниците да се присъединят към съюза. По време на конферентния разговор с анализатори след последния тримесечен отчет на Tesla главният изпълнителен директор Илон Мъск призна, че наскоро компанията е уволнила около 700 работници заради ниска производителност.

Делото е подадено от името на Марк Вон, който е работил в завода във Фримънт от 23 април до 31 октомври. Вон твърди, че служители и надзорници редовно използват "дума, която започва с буквата Н" за него и други чернокожи колеги. Вон казва, че се е оплакал в писмена форма до отдела за човешките ресурси и Мъск и е съкратен в края на октомври, защото "не е имал положително отношение".

Tesla не е отговорила на изпратено по имейл искане за коментар.

Лари Орган, адвокат в Калифорнийската правозащитна група, заяви, че Вон се е свързал с него, след като адвокатската кантора е започнала да съди компанията от името на други афроамерикански служители, които се оплакват от расов тормоз през тази година.

Според иска Мъск е изпратил имейл до служителите на фабриката на компанията на 31 май.

"Част от това да не си огромен кретен, е да обмислиш как някой може да почувства, ако е част от исторически по-слабо представена група", пише Мъск в електронната си поща. „Понякога тези неща се случват неволно, в който случай трябва да се извините. Справедливо е, ако някой ви е надрънкал нещо, но искрено се извини, да бъдете дебелокож и да приемете това извинение“.

"Законът не изисква да бъдете дебелокож", казва Орган в интервю за Bloomberg в понеделник. „ Tesla не прави достатъчно, сякаш казва „спрете да бъдете политически коректни“. Когато имате разнообразна работна сила, трябва да предприемете мерки, за да сте сигурен, че всички се чувстват добре дошли на работното място“.

Повече подобни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Тя и свастиката е символизирал нещо хубаво и добро, ама само ненормалник, може да твърди, че днес означава нещо хубаво.
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво лошо има в расизма - само 3% от 7 милиарда сме
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво лошо има в расизма - само 3% от 7 милиарда сме
22
1
 
0
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
Абе ,аз тука филипинците са си местни у Англията.ве..бели хора ви казвам ...а думата е с Н ...ЗНАЧИ.....е Нова Година!÷!÷
21
2
 
1
 
! Отговори
Теслъ Толиати преди 6 години
До малкия принц викаш българите са по долу от латиноамериканците и азиатците в САш в голям шаш си принце джуниър , свят широк и културен шок .....
20
3
 
5
 
! Отговори
Malkiq princ преди 6 години
Малко пояснение за тези, които не са ходили на гурбет у Америката. Нас ни третират по-ниско от ***. Движим се с филипинците и малко над папуанците.
19
2
 
2
 
! Отговори
Бай Наскоу преди 6 години
Ние се засягаме, като ни дискриминират по източноевропейски признак на запад. Ама тука плюем по черните зад океана. Алшколсун бе ариецо!
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За черните нигъ е рас.изъм, о това е достатъчно да не се обръщат така към тях. А гой или гяу.ри как ви звучи? За черните нигъ е същото. Всеки които има натоварено исторически минало свързано с тормоз,Гено.цид, подтисничество, владичество или робство трябва да бъде уважаван и да не се унижава на историческа основа и случаят с думата нигъ е точно такъв. Ама вие сте в България и квото и да ви обясня е безмислено! Не случайно България беше под турско 500г това е карма щото сте лоши
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нигъ е синоним на роб без значение произхода на думата. Никой от вас няма познати или приятели черни така, че нищо не знаете. Щом за тях е обидно и е думата която символизира робството им значи това е рас.изъм. Точка по въпроса многознайковци спецове по всички възможни теми ...
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нигъ,тва е думата да ви кажа незнаещи такива.За черните означава роб и е измислена от нагличаните. Черните са били 500години роби в прекият смисъл, изтрили са им историята, сменили са им имената, а името ти в Африка е твоят паспорт ако си местен и показва откъде си и кои са ти родителите и рода. Неетично е да ги обиждат, достатъчно са били и са ограбвани те и земите им.Я да спрат износа на какао дето и сега деца робчета са на плантациите да видим кво ще ядат глезлавите ви жени и лигавите ви деца
15
3
 
16
 
! Отговори
md преди 6 години
Мрънкат за глупости. После как да не ги дискриминираш.
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тия са същите търтеи като нашите братя роми. Гледат да изкарат пари по лесния начин.
13
1
 
5
 
! Отговори
Изрут преди 6 години
За политическата коректност - смърт.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дума, започваща с "Н", ще докара главоболия на Tesla"За нeгъp ли става дума?
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Hyundai ли става дума? Мързеше ме да чета малко.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Логото не е ли обърната пирамида с око в основата ????
9
2
 
21
 
! Отговори
Нига преди 6 години
Също така червения фон на логото изглежда като червеният цвят на национал-социализма. Обещетения за 5 милиона долара незабавно!
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aко на логото имаше Узи 9-мм, златни гангста вериги и локва кръв нямаше да е проблем.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хейл Тесла ?
6
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тез черните като им кажеш да свършат нещо и веднага го обръщат на расизъм.