Лятна равносметка: 152 млн. останаха в родните хотели

Над 436 хил. чужденци почивали у нас в края на лятото
12 ное 2017 08:56, Петя Славова
15
Лятна равносметка: 152 млн. останаха в родните хотели
Снимка: архив, Булфото

Туристите са оставили 152,6 млн. лв. в родните хотели за нощувки през септември. Това е ръст от 4,5% спрямо същия месец на 2016 г., сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Оказва се, че само чужденците, които са идвали на почивка в България, са похарчили близо 118 млн. лв.

Средно на отседнал в наш хотел чужд турист през септември се падат по 270 лв, пише "Монитор". Българите пък сме харчили - по около стотина лв.

Общият брой на туристите, отседнали в хотели у нас за месеца, е бил 797 630. Сънародниците ни, които са спали на хотел, са били 361 хил., а на чужденците – 436 хил. Родните туристи са отсядали предимно за 2,5 нощувки, като основно са почивали в по-нисък клас места за настаняване.

Статистиката показва обаче, че през септември нашенците са плащали и за хотели от по-високия клас 4-5 звезди. Причината, може би в намаленията на цените в края на летния сезон. Традиционно чуждоземците отсядат в скъпите хотели, като най-често прекарват у нас средно по 5,2 нощувки

През септември най-много гости са посрещнали областите Бургас, Варна, София, Добрич и Пловдив. Най-малко посетители пък отчита Перник.

2729 хотели, мотели, къмпинги и хижи са работели през деветия месец на годината. Броят на стаите в тях е 128 хил., а на леглата - 285 хил. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през септември 2017 г., е малко 3,089 млн., или с 0,5% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като най-голямо увеличение на нощувките с близо 4 на сто има в хотелите с 4 и 5 звезди.

По думите на туристическия министър Николина Ангелкова петзвездни хотели в страната ни вече са пълни за следващото лято

Според нея нашата страна е предпочитана за почивка, тъй като предлага най-добро съотношение между цена и качеството. Хотелите от високия клас са все по-търсени от туристите, но България не би могла да бъде дестинация за луксозен туризъм, категорична бе тя.

Ангелкова добави, че контролът в туризма трябва да бъде изключително завишен. А за да отговорят на желанията на всички пристигащи, ол инклузив хотелите са започнали да питат гостите си за вкусовите им предпочитания. Целта е да не се стига до ситуации, в които туристите няма какво да си изберат за ядене от блок масите и остават гладни. Към момента обаче подобна практика имало само във високия клас хотели, но техният брой все още бил много малък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мутрите собственици да почерпят. То не бяха напъни от страна на Тиквата и Кобилестата, то не беше ли сливане на държавни пари за реклама на мутро хотелите.
13
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА РАВНОСМЕТКАТА!!!КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ РУСНАЦИ ДА НЕ СА СТЪПИЛИ НА СЛЪНЧЕВ БЯРГ!!! ТОЗИ КУРОРТ Е САМО ЗА МЕН ОДЕТЕ ДРУГАДЕ :D
12
1
 
36
 
! Отговори
бивш келнер преди 6 години
До ХАСАНВ миналото келнерите и барманите прибираха печалбите.Общественото хранене го наричаха обществено недояжданеСега само герберистките мутри заедно с правителството обират всичко.
11
2
 
37
 
! Отговори
ХАСАН преди 6 години
Ако в България не се укриват поне 95% от парите в туризма ще се прекръстя на Хасан. Слънчев бряг е препълнен поне 3 месеца в годината а накрая годишната печалба 100 000 лева???? Ако поставите скрити камери как всеки ден се зареждат с КАМИОНИ заведенията там ще се окаже ,че печалбите им са навярно д 1000% повече от декларираното И може да се направи лесно ,но никой не иска ЗАЩО ЛИ ???
10
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно парите са поне 2 пъти повече...с укритите!
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
. Сънародниците ни, които са спали на хотел.....отседнали в хотел. Пишете малко на по-високо ниво. В заглавието останаха, вместо оставили....явно сте имали предвид.
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като сложим тея дето не са описани ..300 милиона . Браво догодина 500 :) Реклама и инфраструктура и напред.
7
1
 
42
 
! Отговори
Иврупеец преди 6 години
Ай чиститу....явну са уцелили на пирсунал:)) Туй са истински рабутудатели и данъкуплатци:))
6
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От това много милиардно лято колко пари влязоха в бюджета като данъци и осигуровки? Няма ли да публикувате сметки от офшорни зони, или ще обидите някой?
5
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Туристическата мафия колко плати на Суджук ефенди? И така си остава неразбиваема. Ето защо българинът бяга в Гърция.
4
1
 
62
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Това е занижена сума,хотелите укриват приходи,а във същото време заплатите на служителите им са мизерни и обидни.....
3
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро Симеонов си призна , че от всички концесии на плажовете ни държавата взима общо 8млн. на година. Така че правете си сметката за какво става дума. От данъци държавата едва ли печели нещо- кой се регистрирал в офшорна зона, кой лъже с приходите и крие нощувки...
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ококорената Мими, с катетъра, тя колко наркотици продаде и колко пара снесе на държавните хрантутници?
1
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът е колко остана в джобовете на персонала

Спонсорирани публикации