Силата на дренките - за по-добра чревна флора

Те са сред плодовете с най-високо съдържание на танини
11 ное 2017 21:57, Eкип на Puls.bg
6
Силата на дренките - за по-добра чревна флора
Pixabay

Дренките са известни със своя остър стипчив вкус и усещането за стягане и сухота в устата, които предизвикват. Този ефект е следствие от високото съдържание на танини в дренките.

Именно присъствието на танините обаче е и причина неприятните усещания при консумация на сурови дренки да отстъпват по значимост на многото ползи, които този есенен плод носи. Тези ползи се запазват и при преработка на плода и можем да си ги подсигурим както от суровите дренки, така и от всички типове продукти, произведени от тях – нектар, компот, конфитюр и др.
 
Дренките са сред плодовете с най-високо съдържание на танини. Свиващото тъканите действие на танините помага за намаляване на секреторните им функции. Ефектът, който се наблюдава върху устната лигавица при консумация на дренки, се проявява също толкова силно и в червата. Рязкото намаляване на слюноотделянето в устата има своя еквивалент и в червата, където танините от дренките провокират значително отслабване на секрецията на чревната лигавица.
 
Това е много полезен ефект, помагащ при лечението на диария. Ето защо дренките са сред най-предпочитаните природни средства за справяне със стомашното разстройство. Повечето лекарствени средства, прилагани срещу диария, копират именно действието на дренките върху чревната лигавица.
 
В състава на дренките се отчита и високо съдържание на витамин С, антиоксиданти и антиперитици (вещества, които помагат за регулиране на телесната температура и по-бързо справяне с възпалителни процеси в организма). По-голямата част от тези вещества са термолабилни и се съдържат само в суровите или минимално обработените термично дренки.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
любимият ми компот е от дернки
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мойте овце сите *** черни дренки ама не са ми вкусни
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дренките за идеални на вкус, когато са добре узрели и се събират от замята, а не се берат. Съвсем не са стипчиви и нямат особен стягащ ефект. Изключително подходящи са за диабетици.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много танини има в жълъдите на дъба, затова не могат да се ядат.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най добра е уринотерапията, питайте Гала и мъжа и. Може да я съчетаете с фекалотерапия , за още по добри резултати. На всеки 48 часа 1чаша чешмяна вода, за по добър вкус.
1
0
 
9
 
! Отговори
Радой Ралин написа: преди 6 години
Майска жега, хей,и няма нийде сенки!И в тази тишинаседи една женаи дъвче зрели дренки.Може пък да е бил пийнал човекът, та му са се привидели зрели дренки през май.Голям образ беше.Светла му памет, амин!