Задава се най-тежкият глад в Йемен от десетилетия

Страната е подложена на блокада от Саудитска Арабия
Обновена: 9 ное 2017 08:57 | 9 ное 2017 08:38, Елка Василева
3
Задава се най-тежкият глад в Йемен от десетилетия
Снимка: Reuters

Йемен, който от понеделник е подложен на блокада от Саудитска Арабия, е изправен пред най-тежкия глад за последните десетилетия, който може да вземе милиони жертви, предупреди заместник-генералният секретар на ООН за хуманитарните въпроси Марк Лоукок, цитиран от Франс прес.

След изказване на заседание при закрити врата на Съвета за сигурност Лоукок заяви пред журналисти, че е поискал незабавното възобновяване на хуманитарната помощ за населението на Йемен, която е прекъсната от началото на седмицата.

Съветът за сигурност на ООН поиска от ръководената от Саудитска Арабия арабска коалиция в Йемен да остави отворени пристанищата и летищата на Йемен, за да може да се доставя хуманитарна помощ.

На свикано от Швеция заседание на Съвета за сигурност 15-те му членки изразиха безпокойството си от "катастрофалното хуманитарно положение в Йемен", заяви ротационният председател на Съвета, постоянният представител на Италия в ООН Себастиано Карди.

Водената от Саудитска Арабия арабска коалиция заяви в понеделник, че ще затвори всички достъпи по суша, вода и въздух към Йемен, за да спре доставките на оръжие за бунтовниците хуси, припомня Ройтерс.

ООН посочи, че хуманитарните агенции не са били предварително уведомени за тази блокада на Йемен, отбелязва Асошиейтед прес.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всичките забрадени камилари един ден като им свърши нефта и ще трябва да ги изхранваме с хуманитарни помощи.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха. Ето вече виждаме истинското лице на сунитския ислям, в пълния му блясък. Тази иначе толкова мирна религия е готова да направи геноцид на цяла държава, само и само да задуши опасността от разпространение на шийтската си братовчедка. Но великите демокрации мълчат като агнета.
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се, че в СА дори има хуси бунтовници и затварят пинцовете скро в СА ще е носи шум от демокрацията. Кат стана на въпрос тоя принц не беше ли дето плюеше нещо срещу Тръмп.