София и евростолици: Въздухът е все по-мръсен от транспорта!

Кметове искат спешно конкретни мерки срещу проблема
3 ное 2017 14:37, Надежда Бочева
58
София и евростолици: Въздухът е все по-мръсен от транспорта!
Снимка: архив, БулФото

София, заедно с още осем европейски столици - Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки, изпрати общо писмо до европейските институции, в което се настоява за единни мерки срещу замърсяването на въздуха от транспорт, информира Столичната община.

В писмото, изпратено едновременно до Съвета на ЕС и до Европейската комисия, кметовете отбелязват, че транспортът е един от секторите, при които емисиите на парникови газове продължават да нарастват.

Според тях тенденцията може да бъде спряна с конкретни, единни мерки, които да бъдат включени и в националните законодателства.

Кметовете посочват още, че, ако мерките не се вземат в спешен порядък, има риск ангажиментът, поет със Споразумението от Париж за намаляване на въглеродните емисии от транспорт с 95% до 2050 г., да не бъде постигнат.

Три са основните действия, за които кметовете настояват в писмото си към европейските институции:

-     До края на 2017 г. да бъде завършена европейската реформа за типово одобрение, като бъдат въведени задължителни автомобилни тестове на европейско и национално ниво, както и строг надзор от организациите, отговорни за контрол върху тестовете на емисии от колите на национално ниво.

-     Да се изработят общи стандарти за допустимите емисии на въглероден диоксид с хоризонт 2025 г. и 2030 г., като целта е постепенно намаляване на емисиите от конвенционални превозни средства и широко въвеждане на превозни средства с нулеви емисии.

-     Да се допълнят съществуващите регулации за въглеродни емисии от автомобили със задължителни цели за продажба на превозни средства с нулеви емисии, като се осигури европейски пазар за нулеви емисии.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Гасете ФАРОвете преди 6 години
МАсови убиици чрез наркомани на власт принудиха стотици милиони водачи на МПС да увреждат тежко и завинаги биосферата и климата с включенискенери и фарове денем и нощем.Ползват терористи от МВР за принуждаване на водачите да увреждат безпрекословно..Ако не увреждате терористите от МВР пишат зверски актове и разорителни глоби.АКо протестирате пращат убиици от групи за мръсни поръчки съставени от следени с микрочипове униформени.
54
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
проучвахме въздуха на СОфия преди много години в условията на мазутни ТЕЦ ,въглища в печките и Кремиковци НЯМАХМЕ ПРОБЛЕМИ С ЗАМЪРСЯВАНЕ ..Сега милиони автомобили режат на парцали въздуха чрез нагло вредни бели високо радиоактивни AIDS скенери инсталирани на автомобили..От космоса се виждат тежко повредените обеми вкл над градове и магистрали.СРината е биосферната охрана обемите се пълнят с задушливи газове.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имам съседи който изкарват 4 цифрени суми на месец в семейството им влизат по 4000-5000 лв топлят се на въглища просто обяснение манталитет
52
0
 
2
 
! Отговори
Информиран преди 6 години
Ми то има горивни клетки, има браунов газ, има генератори работещи с чиста енергия(от вакуум), има още сума ти източници за ток. За справка четете книгите на Марко Пицути! :)
51
3
 
4
 
! Отговори
аха преди 6 години
Дизелът е горивото на дявола
50
3
 
5
 
! Отговори
abv преди 6 години
Няма ли как да се спрат всички таралясници - за какво са ГТП?Кога данък МПС ще е прогресивно зависим от възрастта на МПС?Старите дизели?
49
0
 
7
 
! Отговори
Modernoto преди 6 години
Не виждам какви мерки предлагат от Столична община по оправяне на инфраструкурата в западните квартали. В Модерно предградие масово се отопляват на твърдо гориво, няма канализация, няма улици, няма тротоари. Целият този микс от прах и серен диоксид се вдишва от децата ни, но г-жа Фандъкова не се впечатлява. Тя е загрижена за евромародерите, които ще трябва да видят центъра. ЖАЛКИ УПРАВЛЯВАЩИ. Дано по често да духат западни ветрове, те преобладават в нашите ширини.
48
1
 
9
 
! Отговори
Кое по назад преди 6 години
Зимно време, София, миризма на въглища и дървен материал, а това примесено с миризма на изгоряла гума и някакви химикали, а на последно место миризма от изгорели газове на автомобили.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая се подиграва с хората. Точно ГЕРБ, които приеха десетки поправки на закони, стимулиращи автоталибаните щели да се борят за ред.Хич не го вярвам. Ама хич.
46
0
 
2
 
! Отговори
НЯ така преди 6 години
*** как я вазможно, тава, другари. Нали трябва да сме мобилни, това включва да си имаме коли и да ги караме надалеко, за да отидем на работа, на почивка, да купуваме горива, те пък внасят в хазната ДДС и акциз. Нъл това е философията на потребителското общество. Нидейти така, мола ви са, разбираш ли.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кметицата и пречи стария дизел на бай Иван ,който е пенсионер и взема за 30 годишния си стаж Умопомрачителната пенсия от 200лв. Цепи дърва и купува въглища в 2017 г.в баровския кв.Бояна където дори няма и канализация.Ползва външна тоалетна. Такива като него има много и в Драгалевци,Симеоново,Княжево,Владая със стари дизели но проблем не е дизела а Газификацията на София и околията.Защото на Благоевградчани им санирана празните коптори около пътя ,а на ,,селяните,, от споменатите квартали ...
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MI TO MNOGO BOKLUCI\HORA\ ZATOVA SOFIA E MRASNA.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А немиенето на улиците от разни хора с прякори на животни, които поддържат автопарк за десетки милиони, и на които Фандъчето дава фандък за десетки милиони на година, има ли отношение към по-чистия въздух. Или това е тема за суджука и не е политкоректно да се обсъжда?!
42
7
 
7
 
! Отговори
Никк преди 6 години
Нека започне по масово газифициране с полседваща забрана за отопление на твърдо гориво в градовете. Неудобство е, но няма как.А за колите може да се започне с забрана едно физическо лице да има повече от 2коли и другото- коли с ДВГ четни номера карат един ден, нечетни- на следващия
41
1
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
До 1,Някои хора са ***, други прости, трети селяци, ти си 3-те на веднъж
40
1
 
9
 
! Отговори
Организацията ... преди 6 години
В София няма проблем със замърсяването от транспорта. Има проблеми с неизмитите улици и с отоплението с твърдо гориво, вкл. и използването на гуми за отопление. При транспорта проблемът е в задръстванията като пряка последица от некадърността на кметицата и екипа й, по отношение на организацията на движението и паркирането. Със своите действия Фандъкова значително влошава състоянието на движението и паркирането. Очевидно е, че България изостава по брой коли на човек от населението и колите ще се
39
1
 
11
 
! Отговори
До 38 преди 6 години
Ами така ще е. Велоалеите не се правят по начина, по който ви ги прави Фандъкова в София. Ти нещо друго ли си очаквал? Любимите ти велоалеи предизвикват още по-големи задръствания в София и съответно още по-голямо замърсяване на въздуха.
38
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
При надноремните количества въглероден двуокис в населените места, само около 2% се дължат на използването на МПС-та, а останалите 98% са по други причини, най-вече отопление с какво ли не през зимата. В общи линии в София се борим с вятърните мелници вместо с истинските замърсители.
37
0
 
3
 
! Отговори
До Крайчо преди 6 години
През 2014-2015 години в Норвегия коли на 1000 човека са около 508, в Дания 419, а в България 418. Кажи Крайчо, как така имаме повече коли от Норвегия и Дания на 1000 човека? Зад нас са само 5 държави от ЕС, а пред нас са всички останали 22 държави от ЕС по брой коли на 1000 човека.
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато карам колело по велоалеите на София, усещам че вдишвам всичко друго, но не и кислород, получавам гадене. От известно време просто осъзнавам колко е мръсен въздуха на практика. Сами си го правим и сами ще си го дишаме. Има хора дето ходят до комшиите си през две преки с кола. Аз съм твърдо за забрана за автомобили в центъра.

Спонсорирани публикации