САЩ разрешиха на "Фолскваген" да ремонтира 38 хил. дизелови автомобили

САЩ разрешиха на "Фолскваген" да ремонтира 38 хил. дизелови автомобили

© Reuters

Регулаторните органи на САЩ и щата Калифорния одобриха ремонта на около 38 хил. високопроходими дизелови 3-литрови автомобила "Фолксваген" (Volkswagen), при които има опасност да отделят повече вредни газове от обявеното, предаде Ройтерс.


Това решение може да спести на германския автомобилопроизводител над 1 милиард долара.


Одобрението на поправките, за което става ясно от писмо от петък, означава, че Фолксваген ще избегне обратното изкупуване на луксозните автомобили "Порше Кайен" (Porsche Cayenn) 2013-2016 година, "Туарег" (Touareg), "Ауди Кю 7" (Audi Q7) модел 2013-2015 година.




Според споразумение, одобрено от съдия през май, Фолксваген трябваше да предложи изкупуване на засегнатите автомобили, ако правителството не беше дало зелена светлина на ремонта.


Според споразумението от май "Фолксваген" се съгласява да похарчи най-малко 1,22 милиарда долара, за да поправи или да купи обратно близо 80 000 автомобила с трилитрови двигатели. Като част от споразумението компанията се ангажира да изплати на собствениците на поправените автомобили между 8500 и 17 хил. долара.


Общо досега "Фолксваген" е приел да похарчи 25 млрд. долара в САЩ, за да задоволи претенциите на собственици, органи за опазване на околната среда, американски щати и дилъри и да направи предложения за обратно изкупуване.


Исковете и споразуменията са свързани със скандала "дизелгейт", който избухна през септември 2015 година, когато "Фолксваген" призна, че е оборудвал над 11 милиона коли по света със специален софтуер, занижаващ показателите за отделяни вредни газове в тестови условия. Така автомобилите на хартия напълно отговарят на американските екологични норми. На практика обаче те превишават установените пределни равнища за замърсяване на въздуха 30-40 пъти. Това доведе до най-голямата криза в 70-годишната история на автомобилостроителя и до поевтиняване на акциите на компанията.

Ключови думи към статията: