Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Показания на един таен свидетел оставиха в ареста задържаните за корупция и дрога полицаи

Въпреки пропуските на обвинението, спецсъдът прие разпознаването на двамата за достатъчно

2 коментара
Показания на един таен свидетел оставиха в ареста задържаните за корупция и дрога полицаи

Показанията на един таен свидетел стигнаха на спецсъда, за да остави в ареста във вторник задържаните преди ден двама оперативни работници от столичното 7-мо РПУ.

Александър Станев и Еджевит Осман бяха обвинени за подкуп, разпространение на дрога и покровителство на определени дилъри в района им в жк „Младост“.

Спецсъдът обаче разкритикува прокуратурата за неясната формулировка за подкупа, тъй като не ставаше ясно нито от кого е поискан той, нито на кого е даден. Затова и изключи от анализа си това обвинение.

Въпреки че по твърденията за търговия с наркотиците също имаха забележки, магистратите все пак заключиха, че има достатъчно данни да се направи обосновано предположение, че полицаите са извършвали подобна престъпна дейност.

Решаващо за това се оказа извършеното от тайния свидетел разпознаване на двамата обвиняеми, което спецсъдът прие за допълнително доказателство към показанията му. Отбелязвайки, че без него не би могъл да определи най-тежката мярка за неотклонение, тъй като по делото не е разпитан никой друг, дори работилите по него служители на „Вътрешна сигурност“ в МВР.

От определението на спецсъда не стана ясно дали в случая има данни обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление, въпреки че за постоянно задържане е необходимо наличието на поне една от тези две предпоставки.

Той неглижира и възраженията на защитата, че в протокола от изследването на белязаните пари, с които са заловени полицаите пишело, че по контролната проба липсва съвпадение с веществото, открито по банкнотите. По делото нямаше и установени отпечатъци – нито върху подкупа от 1000 лева, намерен в якето на Осман при ареста, нито по пликчетата с хапчета амфетамин, открити в кутия в апартамента на Станев след това.

Защитата обърна внимание и на факта, че в показанията си тайният свидетел основно употребява изразът „Знам, че...“, но никога не говори от първо лице. Намекна и, че той всъщност е задържан заедно с Осман, но не фигурира по делото. От пледоарията на адвокатите стана ясно, че те визират Асен Лилов, когото Осман е задържал на два пъти.

Друг недостатък на обвинението, признат и от спецсъда бе, че по делото има данни, че тайният свидетел е предал на разследващите марихуана, дадена му от задържаните, но не било описано от кого точно я е взел, нито къде точно е станало предаването.

Все пак магистратите приеха, че има достатъчно данни полицаите да са се занимавали с продажба на дрога на дилъри. Определението им обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред апелативния спецсъд в тридневен срок.

По-рано във вторник ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев коментира делото пред БНР по следния начин: "Когато полицаите помагат, задържаме полицаите, както виждате от специализираната прокуратура. Може би само ние и МВР сме службите, които не се притесняваме да предприемаме действия срещу собствените си служители, когато констатираме доказателства за такива действия."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Станиславчо
    #2

    Щом Гешев работи по случая, няма да има проблем. За полицаите.

  2. Milenca
    #1

    Шефът на 7-мо РПУ не е ли подал оставка? Някой не я ли е поискал?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.