България временно беше отстранена от Международната федерация по шах

България временно беше отстранена от Международната федерация по шах

© Reuters

Българската федерация по шахмат (БФШ) беше изключена временно като член на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ). Това решение беше взето по време на 88-ия конгрес на ФИДЕ, който се проведе в Анталия.


В началото на август Комисията по лицензиране към Министерството на младежта и спорта реши да не поднови лиценза на БФШ заради нецелесъобразно изразходване на средства. Това наложи създаването на нова федерация - БФШ 1928, която трябваше да кандидатства пред министерството за лиценз, но заради забавено съдебно решение това още не е факт.


Затова на конгреса във ФИДЕ беше прието, че българските състезатели ще играят в международните турнири под флага на ФИДЕ. Освен това те трябва да платят по 60 евро годишна такса.




Спортното министерство остави БФШ без лиценз, след като не беше изпълнен и последният ултиматум за възстановяване на средства в размер на 2.1 милиона лева. Парите бяха отпуснати от държавата в периода 2011 – 2014 г. за плащане на такси за провеждане на първенства и турнири към Европейския шахматен съюз (ЕШС). По това време президент на двете шахматни организации беше Силвио Данаилов.


През август миналата година министерството и българската федерация по шахмат сключиха споразумение за разсрочено плащане на 476 105 лева, от които 97 718 лева лихви.


Агенцията за държавна финансова инспекция и инспекторатът констатираха това, което Данаилов отричаше - че тази сума е отишла в банкова сметка, която не е официалната сметка на Европейския шахматен съюз.

"Парите са преведени по сметката на компания с неясен собственик със същото наименование, а именно European Chess Union, регистрирана на адрес: 16192 Coastal Highway, Lewes Delaware, USA, а сметката, по която са преведени парите, е открита в АБАНКА – Любляна, Словения", съобщи министерството през лятото. По това време седалището на ЕШС е в Хюнеберг Зее, Швейцария, с операционен офис в Белград.