Футболни фенове поискаха оставката на варненския кмет и помощ от Борисов

Футболни фенове поискаха оставката на варненския кмет и помощ от Борисов

© Спас Спасов

Стотици фенове на "Спартак" (Варна) се събраха тази вечер пред сградата на общината в града, за да протестират срещу бездействието на кмета Иван Портних за решаването на проблема с базата на клуба.


В няколко поредни събития през последните месеци бивши футболисти и ръководители на "Спартак" настояват общинската власт във Варна и държавата да вземат спешни мерки.


Според документите, представени от тях на пресконференция в София преди седмица, през 2006 година собствеността върху терена, на който е изграден стадионът, е прехвърлена от община Варна на частното дружество "Барет ауто". Четири години по-късно – през 2010 г., акциите преминават във владение на друга частна компания – "Инжстрой".




От този момент досега нещата, свързани със "Спартак", могат да се определят само с една дума - "батак", твърдят активисти от фенклуба на отбора. Според тях скритата идея на "Инжстрой" е да промени предназначението на терена и да го застрои.


Футболни фенове поискаха оставката на варненския кмет и помощ от Борисов

© Спас Спасов


Пред сградата на общината във Варна ветерани на "Спартак" изиграха символичен мач, след което поискаха оставката на кмета на града Портних заради неспособността му да се справи с проблема.


"Убиец на клуба" беше наречен и един от неизменните членове на Общинския съвет във Варна през последните десетилетия – Янко Станев. Според феновете на "Спартак" именно той е виновник за извършеното през 2006 г. прехвърляне на имота в частно дружество.


Пред сградата на кметството във Варна беше разпънат и транспарант с призива: "Г-н Борисов, спрете кражбата "Спартак"".


Миналата събота по време на мача с ЦСКА привържениците на "Пирин" вдигнаха транспарант с надпис "Support Spartak" (Подкрепа за "Спартак"). Фенове на "Лудогорец" се обърнаха към министър-председателя чрез транспарант с надпис: "Г-н Борисов, спрете кражбата "Спартак" по време на гостуването на "Черно море" (1:0) във Варна.


Футболни фенове поискаха оставката на варненския кмет и помощ от Борисов

© Спас Спасов


Човек от фенклуба на "Спартак (Варна), пожелал анонимност, заяви, че преди четири години собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев е провел неуспешни преговори с "Инжстрой", за да вземе базата и да инвестира. Миналата година той направил и втори опит, но също без успех.


През ноември 2012 г. на въпрос дали има интерес към "Спартак" (Варна) собственикът на разградчани каза: "На този етап - не. Не е слух, но на този етап не. При всички положения ние се интересуваме от придобиването на няколко клуба. Не знам дали знаете, но нашата школа започва да ражда и в следващите няколко години на тези млади момчета трябва да им търсим къде да играят."


От своя страна ръководството на "Спартак" обяви в сайта на клуба, че е намерило "сериозни потенциални финансови инвеститори".


Как се стигна до кризата с клубната база на "Спартак" във Варна четете тук.

Ключови думи към статията: