Братята Навални осъдиха Русия в Страсбург

Братята Навални осъдиха Русия в Страсбург

© Maxim Shemetov, Reuters

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) разпореди днес на правителството на Русия да изплати на опозиционния лидер Алексей Навални 55 000 евро, а на пребиваващия в затвора негов брат Олег над 20 000 евро.


Съдът в Страсбург присъди изплащането на компенсация на братята заради несправедливи присъди в Русия по обвинения в измама и присвояване на средства от руския клон на френската козметична фирма "Ив Роше". Олег Навални излежава присъда след делото през 2014 г. и предстои да излезе на свобода догодина, а брат му бе осъден условно, припомнят ДПА и БТА.


Съдебният състав на ЕСПЧ единодушно подкрепи жалбата на двамата Навални и реши, че в решенията на руския съд са нарушени членове 6 и 7 от Европейската конвенция за правата на човека - за "право на справедлив съд" и за "наказание въз основа на закон". Последното означава, че не може да бъде съден човек за деяния, които в момента на извършването не са били престъпления, посочи ТАСС.




Руската агенция цитира Леонид Слуцки, председател на комисията по външни работи към Държавната дума, според когото решението на съда в Страсбург е политически мотивирано.


"Решението по делото на братя Навални, както и много други от последните присъди на ЕСПЧ във всички случаи носят политизиран характер", каза той. На ищците е присъдено обезщетение на обща сума 75 971 евро и 460 хиляди рубли, по-малко от поисканото от вносителите на жалбата, уточни ТАСС.


ДПА отбеляза, че руските власти вероятно няма да платят нищо на Алексей и Олег Навални, защото от края на 2015 г . в Русия действа закон, който позволява да се пренебрегват присъди на международни съдилища, включително и на ЕСПЧ. Въпросният закон, който намалява ангажираността на Русия към международните споразумения, е смятан за средство, чрез което се предотвратява изплащането на милиарди евро по мащабен съдебен иск относно имуществото на бившата петролна компания "Юкос".


Навални президент?


Навални ще може да се кандидатира за изборна длъжност след 2028 г. Това заяви председателката на ЦИК на Руската федерация Ела Памфилова, предаде ТАСС.


Друга съдебна присъда срещу Навални за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана, му затваря по закон пътя към изборите напролет. Опозиционерът обаче започна кампания с предизборни митинги в страната и по-рано този месец бе осъден на 20 дни затвор заради призиви към неразрешени протести.


"Г-н Навални е млад, перспективен политик, има всички шансове . . . и щом мине тоя срок от десет години, някъде през 2028 г. плюс още пет месеца, ще може да се кандидатира", каза Памфилова. "Нека доказва не чрез натиск на улицата, а с идеите си, че е достоен за президентския пост", добави тя.


Самият Навални обясни по-рано, че не вижда правни пречки да се кандидатира в президентските избори през март, тъй като руската конституция изрично забранява участието на хора, излежаващи присъди, а той е осъден условно. Той заяви, че ще обжалва забранителната законова норма пред Конституционния съд.

Ключови думи към статията: