143 деца мигранти в BG училища през миналата учебна година

Най-много са непълнолетните бежанци от Афганистан, Ирак и Сирия
13
143 деца мигранти в BG училища през миналата учебна година
Янка Такева. Снимка: БТА

143 деца мигранти са били обхванати през миналата учебна година в българските училища, като 113 от тях са завършили много успешно образователния етап, а 24 деца са били записани в детските градини.

Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева на конференцията "Обучението на децата на мигрантите - проблеми, перспективи, решения".

Непридружените деца мигранти, без родители, у нас към февруари 2017 г. са 972, каза Такева и отбеляза, че това са данни от Държавната агенция за бежанците. Общият брой на потърсилите официално закрила в България през август 2017 г. е 2633-има, от тях 827 са до 17-годишна възраст и подлежат да бъдат обхванати от образователната ни система, съобщи председателят на СБУ.

Такева уточни, че най-много са непълнолетните бежанци от Афганистан, Ирак и Сирия, предаде БТА. Тя каза, че търсейки информация в последните часове за днешната конференция, е попаднала на данни, че в сравнение с миналата година се е завишил броят на непридружените деца мигранти, които са регистрирани в България.

Затова очакваме допълнителни данни от ДАБ, за да знаем как да ги интегрираме в образователната ни система, след като преминат през задължителния престой в бежанските центрове, заяви председателят на СБУ.

От СБУ сме направили предложение престоят на децата мигранти в бежанските центрове да бъде намален от шест на четири месеца, за да може той да бъде съобразен с началото на учебната година или на учебния срок, каза Янка Такева. По думите й "родителите на децата мигранти с единия си крак са в България, а с другия са в Германия, и затова на тези деца им е трудно да научат българския език".

Тези деца искат да научат повече немски и английски език, отколкото български, защото родителите им не искат да останат в България, коментира Такева.

Тя съобщи, че от СБУ са подготвили методическо помагало за работа с децата мигранти и "Наръчник за мигранти", които да са в помощ на учителите за интеграцията в образованието на тези деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да хващат обратния път и хич не ни трябват тук, още социални кръвопийци. Имаме си достатъчно шВеди. А дежурния въпрос е неминуем, какво в крайна сметка правят тук авганистанци и иракчани!!!?
9
1
 
5
 
! Отговори
кк преди 6 години
тази кога ще я сменят. какзи са тези длъжности по 40-50 год.
8
1
 
4
 
! Отговори
Питанка преди 6 години
Какво означава непридружени деца.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"143 деца мигранти са били обхванати през миналата учебна година в българските училища, като 113 от тях са завършили много успешно...==============ДОБРЕ ЗВУЧИ, САМО ЧЕ АКО НАИСТИНА БЯХА ДЕЦА - МИГРАНТИ! А ТЕ НЕ СА! ТЕ СА ДЕЦА-ИСЛЯМЧЕТА! МАЛКИ ТЕРОРИСТЧЕТА, НАСИЛНИЦИ, КАМИКАДЗЕТА И САДИСТЧЕТА! ГНИДИТЕ НА ИСЛЯМА, ЧАКАЩИ ДА СЕ РАЗВИЯТ И ДА ЗАПОЧНАТ ДА ПИЯТ КРЪВ!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само?!?!??? Я кажете истинската цифра!
5
5
 
8
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А колко маймуни деца приеха четворката???? Герб са предатели и българоубийци. Вие си го избрахте. Бойко продаде за пари България българския етнос и бъдеще. таз година 150 след 10 г 15000хил от общо 50000 хил. *** отделно България е пътник при герб. Спадявайте се о време или патриоти със 100 депутата. Трети вариант няма.
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая с перуката от снимката ще я наплюя ако я срещна.Изметт.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помощ на място, това е най-правилното в техните държави. Но идвайки тези деца, показва какво куца в нашата система. Децата дори и да научат език е много трудно да се справят с този абсурден материал, който отекчава децата и е неразбираем дори за родителите на българските деца. В чужбина съм и виждам как бежанци или просто чужденци от някъде за година децата научават езика и са част от нормалните класове. В България това е невъзможно на този етап.
2
2
 
22
 
! Отговори
alouuuu преди 6 години
ТАЗИ МУМИЯ НЕ СЕ ЛИ ОГЛЕЖДА В ОГЛЕДАЛОТО? МАЙ ДОСТА Е ПОИЗВЕТРЯЛА ЗА ПОДОБНА ДЕЙНОСТ, КАТО ДА Е КЛОНИНГ НА БАБА ЦОЛА ДРАГОЙЧЕВА - ПАМПЕРСА. ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ИМА МЯРА И СЕБЕУВАЖЕНИЕ, А НЕ НАРЦИСТИЧНО ЧУВСТВО ЗА НЕСМЕНЯЕМОСТ. А ЗА ИМИГРАНТИТЕ И УЧЕНЕТО ИМ, ЗАГУБА НА СРЕДСТВА И БЕЗСМИСЛИЕ, СЛЕД КАТО ДОРИ БЪЛГАРЧЕТАТА ВЕЧЕ СЕ ИЗНАСЯТ ПО БЕЛИЯ СВЯТ, ДОРИ НЯКОИ ВЕЧЕ И БЪЛГАРСКИ НЕЗНАЯТ, ЗА АРАБЕЛИТЕ ЛИ ДА СЕ КОСИМ...
1
2
 
40
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"Най-много са непълнолетните бежанци от Афганистан, Ирак и Сирия"Ирак и Афганистан не бяха ли освободени и демократизирани?!? Какви са тия бежанци от там?!? Обяснете ми, че не разбирам! Има американски войски, уж са пребили всички лоши и сега само "присъстват", за да "затвърдят" демокрацията там. И сега изведнъж - бежанци?!?