Започва проверка спазват ли се правата на децата в специализираните институции

Започва проверка спазват ли се правата на децата в специализираните институции

© Надежда Чипева, Капитал

Върховна административна прокуратура разпореди извършване на проверка за спазване правата на децата при настаняването им в специализирани институции и осиновяване, съобщиха от там.


В съобщението до медиите се посочва, че предвид изключителната значимост на обществените отношения, които се защитават с нормативните актове в областта на закрилата на правата на детето, прокуратурата е сезирала Агенцията за закрила на детето и Агенция за социално подпомагане. От тях се очаква да направят проверка по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, Закона за социално подпомагане, Семейния кодекс и подзаконовите актове по прилагането им. По-конкретно трябва да се проверят условията и редът за настаняване на деца в специализирани институции и в приемни семейства за отглеждането им, както и задълженията на регионалните дирекции за социално подпомагане за водене на регистри на деца, подлежащи на пълно осиновяване.


Целта на проверката е да бъде установено има ли случаи на несвоевременно вписване на децата в регистрите за пълно осиновяване, както и при настъпили основания за това. Очаква се, ако се установят такива случаи да се предложат мерки за отстраняването им, но и да се наложат санкции и дисциплинарни мерки срещу нарушителите.


Прокуратурата очаква да се предприемат действия, гарантиращи преустановяване на нарушенията в защита правата на децата, които могат да бъдат осиновени при условията на пълно осиновяване.