Българите в Унгария искат да им пратят учители

Къде е националната политика, питат те Илияна Йотова
31
Българите в Унгария искат да им пратят учители
Снимка: Прессекретариат на президента

Национална политика за българите зад граница с цялостна и стратегическа насоченост, поискаха наши сънародници по време на разговора си с вицепрезидента Илияна Йотова в Будапеща.

Срещата се състоя късно вчера в сградата на Българското републиканско самоуправление в Унгария, съобщиха от прессекретариата на "Дондуков" 2..
 
Вицепрезидентът бе на работно посещение в Будапеща, като визитата бе по покана на българската общност в Унгария и се осъществи в навечерието на Деня на българо-унгарското приятелство – 19-и октомври.
 
По време на срещата Илияна Йотова отбеляза, че работата й с българските общности зад граница е приоритетна в дейността й като вицепрезидент.
 
"От особена важност ще бъде изучаването и запазването на българския език в страните с исторически български общности, както и гарантиране правата на сънародниците ни там“, бе категорична Илияна Йотова, според която, за да се случи това е необходимо да се направи разширена среща – дискусия с представители на всички институции.
 
Д-р Данчо Мусев, председател на организацията изрази надежда, че българската държава ще се ангажира целенасочено с проблемите на сънародниците ни зад граница. Ще бъде добре да се промени мисленето за създаването на такава политика и тя да не се прави "на парче“, а да се вземе пример от унгарските институции, отбеляза той по време на разговора с българския вицепрезидент.
 
На свой ред говорителят на българската общност в местния парламент Симеон Варга акцентира върху необходимостта България да се включи по-активно в реализацията и отбелязването на Деня на българо-унгарското приятелство. Според него, това би придало на събитието допълнителна значимост и важност.
 
В хода на разговора нашите сънародници споделиха пред вицепрезидента Йотова желанието си българските институции да съдействат за възстановяване на дейността на българското училище "Христо Ботев“, закрито през 2011 г. Една от задължителните предпоставки за добро обучение и образование на децата, според нашите сънародници е, българската държава да командирова в Унгария начални педагози и преподаватели.
 
"Добре е да бъдат обсъдени и набелязани поне няколко варианта за възстановяване функциите на училището, за да може да бъде избран най-работещият от тях“, отбеляза в отговор вицепрезидентът.
 
Илияна Йотова бе категорична, че ще продължи и занапред да работи за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори. По време на срещата вицепрезидентът и представителите на организацията дискутираха инициативата за осигуряване на възможността българските деца от чужбина да държат българска матура, каквато държат учениците в България.
 
"Ще продължим да работим за създаването на интернет платформа, чрез която всички наши сънародници, които не живеят на територията на България, да могат да получават и обменят информация от българската държава по важни за тях въпроси", посочи още Илияна Йотова пред представителите на българската общност в Будапеща.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Няма по-свещен дълг от този, да пратиш учител на някой, който иска да се учи. Да платиш добре на учителя и да изпратиш кадърен учител, който да може да създаде школа. Когато създадеш школа, хората после сами ще се оправят. Ако изпратиш посредствен учител или ниско платен, който да отбива номера, си виновен ти, против тези хора. Жалко само, че МОН контролира учителите, а НПО-тата контролират МОН. И учебниците ни са меко казано плява, плява и пак плява. Но идеологически коректна плява.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идвали им били бомби от Сирия.И да са ти "идвали" бомби си е било съваем правилно - Ердоган помагаше на Идил срещу нефт на безценица. Руснаците показваха стотиците камиони пълни с цистерни нефт, които влизат безпрепятствено в Турция. Турция подготвяше и обучаваше терористи и ги пращаше е Сирия, Турция лекуваше ранените терористи. Това се знае по света, не можете да го скриете. И после "ах, ама що ни падат бомби по главите". Малко са ви били.
25
3
 
7
 
! Отговори
Дончо Дончев- Додо преди 6 години
Браво! Помагайте на сънародниците ни е Унгария, защото утре ден може там да бягаме от Муслюмията, която Суджук Бойко и колабораторите му разрешават да ни налази! Силно развити български общности в братска Унгария могат само да са ни във полза!
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българите в Турция учат ли задлжителен български в турските училища,в Турция?"Я ми кажи колко българи има в Турция и защо не са го изискали?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Криминални и леки жени има във всяка държава.Но,печатарите на фалшива валута са предимно турци."Хаха но хвърлящи пари и златни зъби на АЛО БГ ПОЛИЦАИ са предимно българи... Не е лесно и ваща...:-) :-) :-)
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не случайно сега е Сирия пак се набутаха турски войски "да омиротворяват", а не арменски, гръцки или български. И нишо чудно. Единствено те са терористи."Абе пишман б.улгар на теб идваха ли ти бомби от Сирия, защото на нас ни идваха! П.ростак!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На въпросната линейка е платено.Не е тръгнала безплатно."Много си наивен ама много...На държавата там българката не е ли е ПЛАТИЛА здравни!!! А е спешен случай...можеха да я държат под контрол и да се свържат с лекара И от Турция поне, щом нямат потенциал да действат по въпроса! Ама нерде акъл нерде ***!
20
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не желаем Турция да ни се меси в живота. Примери безброй. И само турците не ги виждат. Или по-точно понеже те помагат с всичка сила да се работи срещу българската държава тук реват, че такова нещо няма. Но и ние знаем, и те си знаят, че лъжат. Питайте какво мислят за тях останалите им съседи. Същото каквото мислят и българите. Не случайно сега е Сирия пак се набутаха турски войски "да омиротворяват", а не арменски, гръцки или български. И нишо чудно. Единствено те са терористи.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осман е рускоговорящ.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОСманда 19 Криминални и леки жени има във всяка държава.Но,печатарите на фалшива валута са предимно турци.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите в Турция учат ли задлжителен български в турските училища,в Турция?В България българският език е задължителен за всички български граждани,а майчиният е по избор,както за турците,така и за останалите малцинства.Така е в целия демократичен свят.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен14 Да не би в Турция и Русия да е по-добре?
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен15 На въпросната линейка е платено.Не е тръгнала безплатно.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12 и 13 Помощ не се връща,но явно,сте я давали с цел и не е била искрена.Знае ли,човек в коя джамия ще се настани радикален мюфтия?Има доста такива случаи,нали?
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не желаем Турция да ни се меси в живота. "Абе на вазе все и винаги някой ви е виновен, че ви се меси... комплексари, паронояци и винаги мъченици... На кой живот ти се меси Турция, на този, който те връщат от 7 болници ли, че праща линейка от Турция за пациент от България ли? Аре у лево!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Дано да си разбрал,то вие сте малко бавнозагряващи.Не искам да обиждам,но писанието ти тук,поражда подобни съмнения."Като гледам "бързозагряващата" нация до къде докара държавата си... Поражда в мен огромни съмнения за вас, че бавнозагряващите сте Вие,..имате думи ама никви дела! Здравеопазване, Образование гола Вода! И все са по по най- ама... От всичко разбирате но :-) нищо не можете! Все давате акъли но пак...като ви гледам ъъ няма надежда...изчезвате!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма смисъл от учители в интернет има всичко и излиза доста по евтино.Стига само мерак да има от личен опит го знам.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6 Това,което си написал е още по -неясно от предишните ти глупости.Я се заеми с нещо друго,или незнаеш какво искаш да напишеш,или не можеш,или искаш да се изучава само в България,от всички страни в ЕС,задължително майчиният ти турски език,което е невъзможно,горкият.
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такова нещо :"задължителен майчин език",ако той не е официалният език на една държава.Майчиният език е свободноизбираем за малцинствата.Така е навсякъде в демократичния свят.Търлъците,учите ли в училище задължително,турски в Германия,или Австрия?
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 3 и 4 До 5 Ама те наистина си ***,или се правиш на такъв.ДА,именно за това става въпрос,никой не си милси,че турците в България искат задължителен майчин език,както за тях,така и за българите!!!Всички са равнопоставени пред закона,а то е:СВОБОДНОИЗБИРАЕМ МАЙЧИН УЗИК ЗА ВСИЧКИ МАЛЦИНСТВА В БЪЛГАРИЯ,НО БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ.Дано да си разбрал,то вие сте малко бавнозагряващи.Не искам да обиждам,но писанието ти тук,поражда подобни съмнения.