Учени уверяват: На Земята остава малко до свръхзатопляне!

Планетата ни - по-чувствителна към увеличения въглероден диоксид
17 окт 2017 13:34, Петя Славова
48
Учени уверяват: На Земята остава малко до свръхзатопляне!
Снимка: Reuters

За рязко покачване на температурите в миналото е било нужно едва 2,5 пъти повече въглероден газ, отколкото е сегашното му количество в атмосферата, съобщи Лайф.

Американски учени установиха, че голямо затопляне преди 52-56 милиона години е настъпило при концентрация на въглеродния газ от 1000 частици на милион, а не от 2000 частици на милион, както се смяташе по-рано. Това означава, че нашата планета е по-чувствителна към увеличените концентрации въглероден диоксид, отколкото се предполагаше досега.

За да се разбере какво е било нивото на въглеродния газ в миналото, обикновено се взимат проби от антарктическия лед, в който се съхраняват мехурчета въздух от древността. Преди 30 милиона години обаче климатът бил по-топъл и нямало многогодишен лед в Антарктида. Затова е трудно да се измери концентрацията на въглеродния диоксид в по-ранни епохи.

За целта учените сега сравнили съотношението между изотопите въглерод 12 и въглерод 13 в седименти на морското дъно. Резултатите показали, че преди 52-56 милиона години около половината от въглеродния газ в атмосферата произхождал от топящ се лед.

Нивото на въглеродния газ в атмосферата се повишило до 1000 частици на милион. Това повишаване предизвикало затопляне и топене на многогодишния лед. Следователно за повишаването на средногодишните температури на Земята с 3-8 градуса Целзий били нужни едва 1000 частици на милион, а не 2000 частици на милион, както се смяташе по-рано.

Сега концентрацията на въглеродния диоксид в земната атмосфера е 416 частици на милион и ежегодно нараства с две частици на милион. Казано с други думи, нашата планета е близо до по-голямо затопляне, отколкото се предполагаше досега.

В изследването все пак има някои слабости. Преди 52-56 милиона години океаните и тундрите на Земята не били покрити с лед - климатът бил по-топъл дори в промеждутъците между особено топли периоди. Затова не е ясно къде е можело да има многогодишен лед, при чието топене би се отделил въглероден газ.
Резултатите от изследването са публикувани в Earth and Planetary Science Letters.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
31
 
! Отговори
баб ти преди 6 години
До Благоевабе какув ледников период те гони теб ?
41
0
 
31
 
! Отговори
баба ти преди 6 години
До алхимикатъп си като ***!
40
1
 
33
 
! Отговори
Благоев преди 6 години
Бих попитал тези учени ,КАК ЩЕ ЗАТОПЛЯТ ПЛАНЕТАТА ПРИ НАСТЪПВАНЕТО НА ПОРЕДНИЯ ЛЕДНИКОВ ПЕРИОД ?
39
3
 
37
 
! Отговори
алхимика преди 6 години
Това изобщо не е вярно! Никакво затопляне няма да има. Не вярвайте на измислиците на учените! Вие ли сте най-големите *** да им вярвате? Помните ли какви ужасни студове имаше през миналата зима? Нито един от вас не трябва да се хваща на лъжите на учените. Чудят се още какво да измислят и как да плашат хората, че да измъкнат още пари от държавните бюджети.
38
2
 
33
 
! Отговори
Баба Ванга преди 6 години
Ще дойде време ние да гледаме маслини и портокали ,а гърците да ручат камъни ...
37
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам къща високо в палнините, така че глобалното затопляне, повишщаването на нивото на моретата с 300 метра и прочие, не ме засяга. Лек ден на всички.
36
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 34С какво пък точно се занимаваш ти ? ЧЕ и ти е писнало ?
35
0
 
33
 
! Отговори
До 34 преди 6 години
Ох ох ох! Не само физика явно трябва да обяснявам но и логика!Не вярвам, че имаме шанс да успеем с това поколение! Но вече взе да ми писва и няма да се занимавам! Само един такъв въпрос де видя лед при температури над 10 градуса по целзии! И после как ще поставиш фризер на цялата земя!? Отделно явно не си разбрал за разширението! Виж и законите на архимет в тая насока дето си тръгнал! Абе боли ме фара това си е твой проблем, седни и прочети и после логично помисли!
34
4
 
41
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Пич, вервай ми, че няма толкова лед, който може да вдигне нивото на световните океани с 30 метра!!! Това са баснословни цифри м3 вода. Па камо ли това да стане близките 100-200 години! Глобалното затопляне от 0.5-1 градус се дължи на индустриалната дейност и точка по въпроса. Безспорен факт, е че в центъра на София температурата е по висока с 0.5-1 градус от крайните квартали само заради струпването на огромно количество автомобили и изгорелите газове от тях!
33
3
 
37
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Много обичам такива физици тежка артилерия като теб. Физика от детската градина - Н2О при преминаване от водно в твърдо състояние разширява обема си. Ако не вярвате г-н титан на мисълта, ти предлагам да оставиш стъклено шише пълно с вода във фризера и след час два да видиш какво се е случило. Явно образавонието преди е било на доста ниско ниво!
32
3
 
37
 
! Отговори
ДО 15 преди 6 години
Точно озоновия слой /който е част от атмосферата/ играе голяма роля за поддържане на постоянна температура на земята. И ако погледнеш планети, на които няма озонов слой и директно се нагряват от слънцето ще установиш, че когато са подложени на слънцегреене температурата се покачва до над 100 градуса. И никаква озонова дупка не се е затворила, щото ако се беше затворила нямаше всеки 10-ти австралиец да страда от рак на кожата
31
3
 
34
 
! Отговори
До 28 преди 6 години
Станах на възраст и си мисля, че младото поколение е зле! Да обяснявам химия,физика, математика на голяма час от това ново поколение ми се струва загубена кауза! Но явно няма как! Ниво океани,физика начална! При загряване на дадено тало,течност или газ в отсъствие на други фатори то разширява обема си! Леда натрупан на полюсите и в ледниците на земята се топи! Океана повишава нивото си просто от награвянето и топенето на този лед! Има ги тези неща в елементарната физика! ПРОЧЕТИ!
30
1
 
39
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Няколко любопитни факта:Средиземно море е пресъхвало поне 2 пъти и то за милиони години.Черно море е било езеро до преди някакви си 6800 години и нивото му е било 100-120м. под днешното, като в същото време средиземно море е било около 80м. по ниско от сега.Няколко от по-големите вулкани изригнали на последък са изхвърлили СО2 и пепел равняваща се на десетки години човешка дейност.Само едно изригване на вулкан (не супер вулкан) е довело до ледников период преди време.И т.н. и т.н.
29
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек ако отвори писанията на разни климатични шамани от преди 30 години, ще види че според тяхните "компетентни" прогнози вече трябваше да сме измрели да крак, потънали, избити от мега урагани и други природни бедствия. Толкова по въпроса с глобаното затоплане, което между другото от началото на индустрилната революция до момента се равнява на "колосалните" 0.8 градуса.
28
0
 
40
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Та да обобщя от написаното между редовете: преди 50 мил. години е имало глобално затопляне от над 8 градуса и учените и идея си нямат защо е станало. Но пък живота си е процъфтявал.А днес учените все още спорят дали изобщо има затопляне - става дума за 0.5 до 1 градус за няколко десетки години.А дали ние сме виновни или това си е природен цикъл това вече е съвсем отделна тема, по която можем да си чешем езиците до безкрайност.
27
5
 
38
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Как ще вдигнеш нивото на световния океан дори с 10 метра? Ти въобще осмисляш ли глупостите които пишеш? Урагани от 7-8 степен по коя скала? Дори широко отразяваните "мега" урагани тази година, причиниха смъртта на десетина души, за какви милиарди жертви въобще говорим? И да урагани винаги е имало и ще има! От всичко което си написал си правя извода, че от онези гледащи много апокалиптични филми, не влагащ грам мисъл.
26
5
 
34
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Аз си живея на село и не ми пука, колкото повече се затопля земята толкова повече хора ще изпукат във градовете и мегаполисите. Ще си налея една студена ракийка и ще гледам как се затопляте, докато си лежа на сянка под върбата.
25
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека бъде ясно, че СО2 не се генерира само от човека, а от цялата жива и нежива природа! Най-големия генератор на СО2 измислен от човека, са ел. централите работещи на въглища или ТЕЦ. Тъй като залежите на въглища се изчерват и въобще ТЕЦ-технологията остава в миналото, не е логично да се чертаят климатични апокалипсиси причинени от човешка дейност.
24
3
 
34
 
! Отговори
До 23 преди 6 години
Добре да го кажем така: Ако загинат 1-2-3 милиарда души на планетата ни това според теб е ли е апокалептичен сценарии или не? И после колко хора според теб ще умрът ако океаните дигнат нивото си с около 30-50м и ураганите станат от степен 7-8? Колкото до статичноста на климата то никой не казва, че е статичен, само че допреди 100-200к години не е имало интелигентни форми на живот и им е било през опашката кой и де ще умре! Е може и сега да е така не знам ти как мислиш!
23
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече се формира някакво общество, че земята е плоска аз лично се колебая, защото показаха че океана няма закръгления със един лазер мериха Глобалното затопляне се дължи на изсичането на горите Дърветата дишат CO2 и издишат кислород. За отсечено дърво трябва да се плаща със отсечена глава.