В менюто на забавачките влизат киноа, авокадо...

Пишат спешно нов сборник за хранене в детските градини
17 окт 2017 08:21, Александър Попов
22
В менюто на забавачките влизат киноа, авокадо...
Снимка: Pixabay

Експерти подготвят нов сборник за хранене в детските градини, който трябва да бъде готов до края на 2017 година.

Актуалните напоследък суперхрани като чиа, киноа и авокадо ще бъдат включени в менюто на хлапетата, съобщава "Монитор".

Експерти вече изготвят новия рецептурник, в който ще бъдат включени 500 рецепти. Много от тях са предложени от майки след обявен конкурс, разкри националният консултант по хранене проф. д-р Стефка Петрова.

"Включваме много нови и актуални храни. Използвахме и рецепти на майки, след като обявихме конкурс. Има интересни предложения със смутита и ядки. Разбира се, не може да изключим и традиционните храни", обясни проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Дядо преди 6 години
Не искам да обиждам патките и няма да класифицирам тези "специалистки" обслужващи някои далавераджии. Броколи, киноа и други лай.. , които са били храна на изчезнали примитивни цивилизации. Без пържени яйца. Какво лошо има в баничка със сирене и боза? Какво лошо има в пържените с яйца филии и сиренце. Белият човек трябва да яде месо.За българите консервираната с естествена млечна киселина е задължителен пробиотик. За внучето със сок, а за дядо с ракийка.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгасен с 19 можем да храним и трябва да храним децата си с това което е харктерно за нашия свят а не с авокадо Така ще стимулираме и нашето производство на качетвени храни
18
3
 
6
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
до 13, с най-ниска продължителност на живота сме, защото от целия ЕС спортуваме най-малко, а пием и пушим най-много. В комбинация със стреса, който сами си докарваме от корупция, чалга, задръствания, побоища, мръсотия, селяния. Не е проблемът в сланинката, нито решението в чията.
17
0
 
10
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Пропускат каперси, маскарпоне, синьо сирене, хайвер, сьомга, ананас...Значи, събрали няколко отка.чалки-мани.ачки на кулинарни предавания да се надпреварват по изг.ъзици, коя колко е по-, по-, най- изчанчена от другите и да пишат нов рецептурник с национални ястия.Алоууу, МОН! Училището е място за учене! Не е място за заговяване. От гозби, униформи, национални носии и хора, походи, посещения, читалищно театро, гостувания при кметове, поети, спортисти, песни и рецитали, остава ли време за учене
16
2
 
9
 
! Отговори
през комунизма преди 6 години
Кате деца даваха филия с лютеница и сирене отгоре или с пастет. Сега ще им дават ананаси, тирамису и пармезан. За по полезно.пп може и банани и киви.
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тук много критици, никой не е казал, че само киноа и авокадо ще има, то и бюджет трябва, такива неща ще има 2-3 пъти в годината, но не съм против. Нека да опитат децата. Аз съм опитал авокадо като съм станал на 30 години, а мойта баба и дядо вероятно никога, днес света е по различен, така, че не виждамнищо лошо.
14
1
 
23
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тя баба ви само киноа е маала. И що на тоя зарзават му се вика суперхрана?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лелките събират и плащат всеки месец по 1 лв. за помия за гудетата,защо ми слагате минуси?
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Коце кметаможе и добре да са ни хранили, но пък защо ли сме с най-ниска продължителност на живота в ЕС ?
11
1
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
Браво на Шопо,направо ме изпълни. Не съм се смяла много отдавна така от сърце.Много умно и правилно разсъждение.Браво. И за съм на същото мнение.
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата най много обичат авокадо хаха
9
3
 
41
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Дядо без авокадо не сядаше на масата ! Ако няма-копае ,сади,чака го да даде плод и чак тогава ядеше !!! И без сьомга ! Впрягаше каручката и отиваше в Норвегия да лови сьомга ! А баба го чакаше...
8
1
 
26
 
! Отговори
: ) преди 6 години
Ах, бабите ни как са живяли без чия горките....
7
1
 
31
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До Vesko.Аз също се учудих с какво хубав български домат по лош от набедените за "супер-храни" - киноя и чия? България просъществувала с национални ястия, народа е бил здрав и читав. Сега без авокадо и киноа - направо за никъде. Що ли намирисва на "вегански" идиотизми.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от едната крайност - в другата, от тъпотия, че на по-голяма. Да се следват амбициите на майки с докторска степен по здравословно хранене, придобита в бг-мама е пълна идиотия
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :):)Абсолютно точно! Речникът на нашите писачители едва ли надвишава 30-40 думи.
4
2
 
32
 
! Отговори
Vesko преди 6 години
"Много от тях са предложени от майки след обявен конкурс, разкри националният консултант по хранене проф. д-р Стефка Петрова." Ами д-р Петрова, направо дайте вашата доктроска титла и звания на спечелилите конкурса майки. Явно те имат много по-голям и богат опит от хора, посветили живота си в научните звания. Интересно същите тези майки какви смутита са яли, когато са били малки.
3
5
 
11
 
! Отговори
:):) преди 6 години
стига с тез забавачки бе. Стига с тез архаизми. Що не казвате на учителите ,даскали или на училищата ,даскала? Да увеличим заплатите на даскалите ,примерно.Защото думата вече е с друг нюанс вложен в нея,негативен.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и гудетата на лелките
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак и лелките трябва да се хранят здравословно. То само с олио,масло и картофи живее ли се.