Австрийските провинции, където крайната десница жъне успехи във властта

Австрийските провинции, където крайната десница жъне успехи във властта

© Associated Press

За политика ветеран от социалдемократите Верена Дунст, от местното правителство на провинция Бургенланд, работата с крайнодесните през последните две години не е "още от същото", а много по-добра. "Честно трябва да ви кажа, сега всичко се получава", каза тя и похвали Партията на свободата за това, че се е справила с интересите на традиционните партии. "Постигнах за две години повече, отколкото предшествениците ми... за много години."


Коалиционното правителство в Бургенланд, между Социалдемократите и Партията на свободата, намали броя на туристическите асоциации до около 20, а преди бяха над 100. То намали административните разходи в образователната система и опрости управлението на държавните болници и различни публични услуги. Подобна е историята и на другия край на политическия спектър. В Горна Австрия консерваторите (Австрийската народна партия) управляват в коалиция с Партията на свободата и това дава заявка, че национална коалиция с крайнодесните след изборите в неделя изобщо няма да е немислима.


Работата с Партията на свободата ускори процеса на вземане на решения, казва губернаторът на Горна Австрия от АНП Томас Щелцер, имайки предвид двете години коалиционно партньорство. Той отхвърля притесненията за нацисткото им минало. "От една страна, имаме добре премислена правителствена програма. От друга, се получава много добре на човешко ниво", каза той.




Макар не всички да гледат благосклонно на тази възможност, Партията на свободата има най-големия шанс да влезе в национално правителство от десетилетие насам - или с АНП, или със социалдемократите - след вота в неделя. Партията е била на власт и преди - със социалдемократите от 1983 до 1986 г., както и през 2000 г., когато влизането в коалиция с консерваторите през 2000 г. доведе до санкции от Европейския съюз. И двете комбинации в момента съществуват в две от деветте провинции на силно федерализираната страна - партньорства, които в друга западноевропейска страна биха били немислими.


Дух на колегиалност


Ако тези коалиционни сделки работят, съгласие на национално ниво може да бъде постигнато за седмици, при това без идеологически окопи, смятат депутати в Горна Австрия и Бургенланд. Горна Австрия е една от трите провинции в страната, съкратили основните социални помощи за новодошли, за да намалят миграцията. Това е ход, който лидерът на АНП и победител на изборите Себастиан Курц иска да въведе на национално ниво.


В Бургенланд Дунст каза, че независимостта на Партията на свободата от определени интереси ѝ помага да прокарва реформи, докато силните връзки на АНП с асоциации като алианса на фермерите забавя проекти, за да не разочарова електоралната база. "Ако например див елен се храни незаконно на земеделска земя, горският в зоната, в която това се случва, трябва да плати. Исках да защитя местния горски", обяснява Верена Дунст. "С АНП новият закон за лова нямаше да мине. (Партията на свободата) действително се справиха с дълбоко клиентелистката политика.


Предишният опит на Дунст в работата с консерваторите - близо 15 години - отразява и модела в страната: социалдемократите и консерваторите доминират в австрийската политика от над 50 години, установявайки отношения на лоялност с асоциации на бизнеса и работниците. Духът на колегиалност в работата с Партията на свободата обаче означава много в столицата на Горна Австрия, Линц, и в Айзенщат, в контраст с безпрецедентната черна кампания между традиционните партии преди вота в неделя.


"Ако имаме от какво да се оплачем, го правим вътре в партията, не публично. Иначе може да видите на национално ниво докъде се стига", каза губернаторът Щелцер от консерваторите. Фактът, че Партията на свободата, основана от бивши нацисти, но твърдяща, че това минало е зад гърба ѝ, се налага често да гони свои представители в скандали, свързани с нацизъм, не го притеснява. "Партията на свободата винаги реагира много бързо в такива случаи. Наша отговорност е и да държим под око всичко това, за да не ни опетни."


Не всички обаче са доволни от факта, че Партията на свободата е във властта. Рудолф Аншобер, който е част от парламента заедно с консерваторите, крайнодесните и един социалдемократ (но е и в местното правителство), не може да каже хубави неща за партията. Ограничаване на целите за възобновяема енергия не са нищо добро за региона, каза той. Колегата му от социалдемократите, Биргит Герщорфер, се оплака от нарастваща липса на социална солидарност и политики на сигурността, които подхранват страхове сред населението. "Основната атмосфера се промени, провинцията зави надясно", казва Аншобер. "Ако това ще стане нормата на национално равнище... Тогава (в понеделник) може и да се събудим в друга страна."

Ключови думи към статията: