"Нюкасъл" беше обявен за продажба

"Нюкасъл" беше обявен за продажба

© Reuters

Четирикратният шампион на Англия "Нюкасъл" беше обявен за продан от собственика Майк Ашли. Основателят и изпълнителен директор на Sports Direct, който купи футболния клуб през 2007 г., се надява на евентуална сделка до Коледа.


Ашли плати 133 млн. паунда, за да придобие целия пакет акции на "Нюкасъл". Отделно той погаси дългове за над 100 млн. паунда. От самото начало на управлението си обаче биснесменът непрекъснато е в конфликт с феновете на "свраките".


"Нюкасъл" премина през множество възходи и спадове през последното десетилетие. В този период отборът два пъти изпадна от Висшата лига - през 2009 и 2016 г. И в двата случая "свраките" се завърнаха в елита само след един сезон в Чемпиъншип. През сезон 2011/2012 г. те дори успяха да се класират за европейските клубни турнири, след като завършиха на пето място.




Откакто купи клуба, Ашли непрекъснато е обвиняван, че не осигурява необходимата финансова подкрепа. Това лято мениджърът Рафа Бенитес беше получил обещания за солидна селекция, след като върна "Нюкасъл" във Висшата лига, но те не бяха изпълнени. Подобни ситуации имаше и с предишни мениджъри на тима.


Това далеч не е първият случай, когато Ашли обявява "Нюкасъл" за продан. Първият беше през септември 2008 г. Три месеца по-късно обаче собственикът обяви оттеглянето на клуба от пазара заради липсата на приемлив кандидат.


Същото се случи и през есента на 2009 г. Тогава се заговори за напреднали преговори с местния бизнесмен Бари Моат. В крайна сметка обаче в края на октомври Ашли отново обяви, че изтегля клуба от пазара.


През 2015 г. основателят на Sports Direct се закани, че ще продаде "Нюкасъл", когато отборът спечели трофей или се класира за Шампионската лига. Година по-късно той определи закупуването на клуба като голяма грешка.


Това лято Ашли заяви в интервю за "Скай спортс", че няма финансовата мощ да се конкурира с богатите клубове във Висшата лига. Той сподели, че е бил "твърде наивен", когато е придобил "свраките" през 2007 г.


"Като един от най-старите и най-подкрепяните клубове във Висшата лига и с цел да бъде облагодетелствани многобройните фенове във Великобритания и по целия свят, "Нюкасъл" ще изисква от бъдещите кандидати ясна посока и път към едно светло и успешно бъдеще", се казва в изявлението на компанията на Ашли St James' Holdings.


Засега не е ясно на каква цена ще продава Ашли. Той обаче заяви, че е склонен на разсрочено плащане с цел да се осигури "максимална гъвкавост на бъдещия собственик, за да направи смислена инвестиция в клуба, включително в първия отбор".


Адвокатът на Ашли Андрю Харисън заяви, че "Нюкасъл" ще бъде продаден единствено ако се намери "правилният човек", в чиито ръце клубът ще има сигурно бъдеще и финансова стабилност.

Ключови думи към статията: