Жиру и Манджукич са сред номинираните за гол на годината (видео)

ФИФА обяви десетимата претенденти за наградата "Ференц Пушкаш", която се връчва на автора на най-красивия гол през годината. Сред номинациите очаквано попадна изключително атрактивното изпълнение на нападателя на "Арсенал" Оливие Жиру срещу "Кристъл палас" на 1 януари.


Зрелищният гол на Марио Манджукич във финала на Шампионската лига също е сред претендентите. Задната ножица на хърватския нападател на "Ювентус" във врата на "Реал" (Мадрид) вече спечели наградата за гол на сезона в Европа.


Кевин-Принс Боатенг също е един от фаворитите за приза "Ференц Пушкаш". Ганаецът е номиниран с гол за "Лас Палмас" срещу "Виляреал" на 23 октомври 2016 г. Той се разписа със странична ножица след изумително подаване с пета на Тана.




Сред номинираните за пръв път има и вратар. Това е Оскарин Масулуке oт "Барока", който вкара със задна ножица от границата на наказателното поле в 96-ата минута на двубоя срещу "Орландо пайрътс" в първенството на Южна Африка. Освен че беше много красиво, попадението на вратаря беше и много ценно, защото падна при резултат 0:1.


Още един много впечатляващ ножичен удар попадна сред номинираните - на Авилес Уртадо от мексиканския "Тихуана". Той засече топката със задна ножица директно след центриране от корнер, а топката се отби в една от гредите, преди да влети във вратата на Мигел Фрага.


Друг сериозен претендент за отличието е Муса Дембеле. В този случай номинацията идва не заради головия удар на младата звезда на "Селтик" срещу "Сейнт Джонстън", а заради феноменалната атака, която доведе до него. Топката премина през всеки един от 11-те играчи на "детелините", а особено атрактивни бяха последните две подавания - рабона на Микаел Лустиг и асистенция с пета на Калъм Макгрегър.



Две от номинациите са за попадение от огромна дистанция - на Алехандро Камарго в мача между "Университат де концепсион" и "О'Хигинс" от първенството на Чили и на националката на Венецуела Дейна Кастеянос срещу Камерун. Камарго се разписа с 60-метро шут от воле след изритана от противниковия вратар топка, а Кастянос вкара веднага след изпълнението на центъра.


Другите номинарани попадения са снарядът на Неманя Матич в двубоя между "Челси" и "Тотнъм" на 22 април и страхотният индивидуален пробив на юношата на "Барселона" Жорди Мбула в двубоя срещу "Борусия" (Дортмун) от младежката Шампионска лига.


Най-красивият гол ще бъде избран чрез гласуване на официалния сайт на ФИФА. Първият кръг на гласуването ще продължи до 9 октомври. След това ще бъдат обявени тримата финалисти и ще има ново гласуване до 23 октомври, когато ще бъде обявен победителят.

Ключови думи към статията: