Европейските граждани във Великобритания ще могат да живеят както досега

Европейските граждани във Великобритания ще могат да живеят както досега

© Pool, Reutrs

"Дневник" публикува статия на британския министър-председател Тереза Мей, предоставена специално на изданието, след днешната й реч за Брекзит във Флоренция. Заглавието е на редакцията.


Това е критичен период в историята на отношенията между Обединеното кралство и Европейския съюз. В този важен момент посланието ми към гражданите на България и ЕС е ясно - в следващите години Обединеното кралство иска да бъде най-силния ви приятел и партньор. Искаме да видим Европейският съюз и Великобритания да процъфтяват заедно, един до друг.


Решението ни да напуснем институцията Европейски съюз беше заявление за това как искаме да функционира нашата демокрация. Британските граждани желаят повече пряк контрол върху решенията, които засягат техния живот. Това означава тези решения да се вземат във Великобритания, от тези, които се отчитат пряко пред британските граждани.




Но ние все пак сме горди да сме член на европейското семейство от нации. Ние


не обръщаме гръб на Европа


и знаем, че е изцяло в интерес на нас и на останалия свят Европейският съюз да е успешен.


Разбира се, за нас животът ще бъде различен. Разбираме, че Великобритания не може да напусне ЕС и за нея всичко да остане същото. Не претендираме, че можем да имаме всички предимства на членството, без да приемаме и задълженията. Но наистина искаме да продължим да работим заедно за общото ни благо.


И така, задачата ни е да създадем нова рамка, която позволява тясно икономическо партньорство, при което тези права и задължения са в нов и различен баланс. Създавайки тези нови отношения, ние не започваме от празен лист, както други партньори преговарят за сключването на сделка за свободна търговия. В деня, когато напуснем, ще имаме същите правила и регламенти като ЕС.


Така че при създаването на ново икономическо партньорство за нас въпросът не е как да сближим още повече правилата и регламентите си, а как да постъпим, когато един от нас иска да направи промени.


Друг важен въпрос е как ще се грижим за европейските граждани, живеещи във Великобритания и британските граждани, живеещи в държавите членки на ЕС. Повтарям на всички европейски граждани, създали свой живот във Великобритания:


искаме да останете, ценим ви и сме благодарни за приноса ви към живота в страната ни


Една от първите цели в тези преговори е да гарантираме, че ще можете да продължите да живеете както досега. Искам да инкорпорираме изцяло в британските закони договорката за правата на гражданите. Никой не трябва да се съмнява в независимостта на съдилищата ни и в отстояването от тях на юридическите права на гражданите.


В действителност, Великобритания винаги ще застава с приятелите и съюзниците ни в защита на споделените ни ценности - свобода, демокрация, права на човека и върховенство на закона. Решението ни да напуснем Европейския съюз не е отхвърляне на този наш отколешен ангажимент. Това се отнася и до ангажимента ни към сигурността на Европа.


Обединеното кралство има най-големия бюджет за отбрана и един от най-големите бюджети за развитие в света. Имаме обширна дипломатическа мрежа и служби за сигурност, разузнаване и правоприлагане на световно ниво.


Искаме да продължим да работим колкото е възможно по-тясно с ЕС, защитавайки гражданите ни, популяризирайки ценностите ни и гарантирайки сигурността на континента. Затова предлагаме смела нова стратегическа договорка, която дава всеобхватна рамка за бъдещото сътрудничество в сигурността, правоприлагането и наказателното правораздаване - договор между Великобритания и ЕС. Обединеното кралство се ангажира безусловно с поддържането на сигурността на Европа. Ще продължим да предлагаме помощ и съдействие на държавите членки на ЕС, които са жертви на въоръжена агресия, тероризъм и природни или причинени от човека бедствия.


Искаме и


да дадем сигурност на останалите държави членки като България относно бюджета на ЕС


Някои от изказаните твърдения по тази тема са преувеличени и не помагат. Ние можем да разрешим този въпрос само като част от решението на всички по-широки въпроси. Но аз не искам партньорите ни да се притесняват, че ще трябва да плащат повече или да получат по-малко за остатъка от текущия бюджетен план в резултат на решението ни да напуснем. Затова ясно заявих, че Великобритания ще изпълни ангажиментите, които сме поели по време на членството ни.


Чрез целите, които изложих, се стремим да създадем дългосрочни взаимоотношения, чрез които Европейският съюз и Обединеното кралство да могат да работят заедно за общото благо на всички наши граждани.

За да преминем към тези нови взаимоотношения по плавен и структуриран начин, един преходен период би бил от взаимен интерес. Колко дълъг да е този период ще се определи просто от това колко ще отнеме да изготвим и приложим новите процеси, които ще са в основата на бъдещото ни партньорство. Ние очакваме той да продължи около две години.


Вече имаме значителен напредък. Ако продължим преговорите ни в дух на партньорство и приятелство, тогава вярвам, че можем да разрешим неразбирателствата с взаимно уважение и бързина. По този начин този период от европейската ни история ще отбележи не приключването на едни взаимоотношения, а началото на ново партньорство. То ще бъде началото на едно споделено бъдеще, в което Европейският съюз и Обединеното кралство работят рамо до рамо, за да създадат благополучие и възможности за всички наши граждани.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: