Формула 1 ще поставя микрофон в ауспуха, за да стане по-шумна

Формула 1 ще поставя микрофон в ауспуха, за да стане по-шумна

© Reuters

Формула 1 разработва поставянето на микрофони в ауспуховите тръби на болидите, за да направи състезанията по-шумни и по-въздействащи за телевизионните зрители.


Най-популярната автомобилна надпревара търпи остри критики от фенове, пилоти и организатори, откакто през 2014 г. прекалено тихите хибридни V6 турбодвигатели замениха значително по-шумните V8 агрегати.


През 2014 г. отборите тестваха подобни на тромпет "мегафонни" ауспухови тръби, но експериментът беше отчетен като провал. Сега идеята е да се поставят керамични микрофони, които да усилят звука от болидите.




"Едно от нещата, които искаме да развием в бъдеще, са звуците от колите, защото дават по-голяма дълбочина на изживяването за феновете и са от изключителна важност във всички изследвани, които правим", заяви изпълнителният директор за търговските операции във Формула 1 Шон Братчис.


С проекта за микрофони в ауспусите се е заел австралийският продуцент Дейвид Хил, който има звездна репутация в средите на телевизионното излъчване на спортни събития. Той е бивш шеф на притежаваната от Рупърт Мурдок "Фокс спорт".


"Той работи с един германска компания за разработването на керамичен микрофон, който ще можем да прикрепим към изпускателната тръба, за да получим истинско усилване на звука за феновете", обясни Братчис. Той не даде яснота кога може да се очаква евентуално поставяне на микрофони в ауспусите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: