КАТ ще спира коли от движение, ако замърсяват над нормата

Столична община ще осигури 6 уреда, които ще мерят замърсяването
22 сеп 2017 19:00, Александър Попов
86
КАТ ще спира коли от движение, ако замърсяват над нормата
Снимка: Булфото, архив

Столичните полицаи ще спират от движение коли, които превишават нормите на замърсяване. За целта Столична община ще осигури шест уреда за КАТ, които ще мерят вредните газове на автомобилите.

"Ако превишават допустимите норми, те ще бъдат спирани от движение", съобщи началникът на столичната пътна полиция Тенчо Тенев, цитиран от БНР.

Няколко димомери и газомери ще има в техническия пункт на КАТ и при първоначална регистрация на автомобилите тези, които са с наднормени газове ще бъдат спирани от движения и няма да бъдат допускани изобщо до регистрация самите автомобили.

За тези, които са регистрирани, ще се разчита на мобилни апарати, които ще са на пътя и ще бъдат използвани от нашите автомобили. Спиране на такъв автомобил при проверка, ако бъде засечен, че има превишена норма на изгорели газове, автомобилът ще бъде спиран от движение, обясни Тенев.

Близо два пъти по-ниски са стойностите на замърсяване на въздуха днес в сравнение с дните с интензивно автомобилно движение.
Столичани, които използват често колело за придвижване до работното си място, настояха Столичната община да осигури повече условия за велосипедистите.

Градът не е твърде голям, идеален е за колело. Няма и твърде стръмни участъци. Просто трябва да има повече условия, заявиха те.

По повод Деня без автомобили в Борисовата градина в столицата се проведе велосипеден поход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: КАТТенчо Тенев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Първо колите отделят токсични газове,а не финни прахови частици !!!печките са виновни зимата за тоя въздух... лятото пак долу горе има толкова коли в София въздуха е съвсем нормален и дизела замърсява много така,че да вземе българия пример от францияоня ден бях в градския в деня със зеления билет вместо да си карам колата Гледам приложението всичко лилаво ама трафик никъде софия празна...викам да видя въздуха на орлов в 18ч понеделник яко трафик всичко е оранжево аре моля ви пропаганда...
71
0
 
18
 
! Отговори
Сс преди 6 години
Автобуси и камиони кога??? Пълно е с барутници
70
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак абсурдни мерки. В Германия има няколко вида стикери, само със зелен можеш да минеш през големите градове, в малък град, села карай си старата кола. Освен това има преференции за покупката на катализатор.
69
0
 
22
 
! Отговори
цирк Балкански преди 6 години
Искам да видя премиерина Борисов на колело,щом града бил не много голям и без стръмни участъци!
68
0
 
22
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Какви проверки правят незнам, но в Русе проверки на бензиностанции не са правени от 12 ГОДИНИ. Да обявят, че граждани могат безплатно да пратят проби за проверки и всичко ще излезе наяве на момента. Как като заредиш извън БГ колата лети, зареждаш тук и почва да се затлачва и да дими като локомотив на въглища? Да проблема все е в колите или гражданите. Никога не е в КАТ, държавните институции и др. Нали имаха доказателства за картел и какво стана накрая? Заметоха го пак! Това е държавния контрол!
67
0
 
23
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Пак промени за сметка на гражданина, след като основната причина е на друго място.Чисто нов бус на 30 000 км. Купен направо от магазина (не е внос) започна през месец да му се задръства горивния филтър! И на ОМВ и на ШЕЛ и на Еко и на Булмаркет и където другаде се сетите. Навсякъде е един и същ гнилоч. Няма значение къде зареждаш! В Румъния като заредиш огромна разлика. Проблема със замърсяването е в ГОРИВАТА да помолят гражданите да пратят проби на случаен принцип и всичко ще излезе.
66
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По добре да затварят бензиностанции за некачествено гориво и да не се правят на шмекери.
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов преди години се закани люто че ще сложи камери в пунктовете за ГТП и си изпълни заканата. Дадоха се едни парички (не знаем точно колко), много хора са се облажили с тях, не само от комисионните но и от поддръжката им. А резултат от тези мерки - нулев! Даже имам чувството, че виждам повече димящи коли отпреди! И сега какво? Взели шест газоанализатора. Още парички на вятъра!
64
0
 
22
 
! Отговори
Туск преди 6 години
Усещам как ще ома разтреляни холицай от КАТ публично. Колата ми е последен модил джип мерцедес и по принцип дриле ли на патката. Отвсякъде покривам критериите, ама ле е яд, че пак ще се заяждат за глупости и ке рекетират обикновения човек с 1000 лв на месец бруто. В моята фирма от фармацевтичния сектор, толкова получава чистачката и стажанта.
63
2
 
22
 
! Отговори
Alf преди 6 години
Един чисто нов джип 4.5двиг Мърси повече от колкото и стар да е малолитражен двигател.докато всеки идва с трактора в града така ще е
62
1
 
25
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Има кола, има проблем, няма кола, няма проблем.... Само на изток се разсъждава така първосигнално. По- на запад се опитват да вземат под внимание и такива неща като стимулиране към подмяна на старите автомобили без да се лишават хората от право на собственост и придвижване.
61
0
 
21
 
! Отговори
гражданин 00001 на 2 преди 6 години
гражданин 00001 на 22 Зелена ФАНДЪКОВА поД зона СОФИЯ ДИСКРИМИНАЦИЯ на КВ ЛОЗЕНЕЦ ДА ВЗЕМЕ ФАНДЪКОВА И ГЕРБ ТАКА СМЕЛО ДА ВДИГНАТ ДВА ПЪТИ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ КАКТО НАЛОЖИХА ДВОЕН ДАНЪК ЗА ЕДНО НОРМАЛНО СЕМЕЙСТВО С ДВЕ ДЕЦА И ДВЕ КОЛИ
60
2
 
20
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 62Вярно е това, което казваш! Нали минаваме на технически преглед? Пускат ли ни? Пускат ни. Е, като ни пускат какво повече? А очевидно има коли, които не би трябвало да ги пускат, защото ги виждаме. Има такива които определено замърсяват - един такъв пред мен като форсира с *** газ си помислих че Башар Асад ми е пуснал бойно отровен газ - щях да се удуша! Хем бях в колата със затворени прозорци!И нали бате Бойко се тупаше по гърдите че камери щял да сложи - и нищо!
59
5
 
19
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 58Вярвам ти напълно и не се съмнявам че е възможно. Аз също карам френска кола, само че Пежо 406, турбодизел и е на 21 години.Също за пушек и дума не може да става, даже съм си завирал носа в ауспуха (поради липса на личен газоанализатор), едва тогава се усеща лек мирис на нафта, но подчертавам - лек!А всеки ден виждам масово коли, повечето на бензин, които димят черен дим повече от пернишка печка!Цялатга история започна с "дизелгейт" на Фолксваген. Не знам как и защо...
58
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересното е как тези автомобили са минали преглед и са пуснати със заключение, че не замърсяват? Ще бъдат ли глобявани собствениците на пунктове за годишни прегледи или те само ще си вземат рушвета, пък после който хванат, ще го спрат от движение или ще си плати втори път : ))
57
3
 
22
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Aбе ,важно е ,че изкупихме таралясниците на братска Европа...
56
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ходя на работа само с кола в един такъв "малък" град като София. Пътят ми до работата, от точка А до точка Б, както се казва в учебниците по математика за децата, е 12 километра. Пътят ми минава от Младост до Военна Рампа. За целта най-краткия маршрут минава през центъра на София. По Цариградско шосе също се срещат някои луди велосипедисти, които обикновено карат в бус лентата поради липса на велоалеи, но рискуват да бъдат убити. А София никак не прилича на Амстердам. Как да ходя с колело?
55
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да спират бе! Баа му мааму! Скоро ще ни спират и пешеходците - само тези, които издишват повече въглероден двуокис над допустимата норма! И ще ни проверяват дали добре сме си измили зъбите. Щото пак може да имаме лош дъх и да замърсяваме въздуха с него! Да спират, да проверяват!
54
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам Рено 19 на 25 години, дизел, което не пуши. Не се шегувам. Нито пиша измислени неща да ядосвам някого. Могат да се видят много автомобили - нов внос, на 3-5-7 години, които димят ужасно. Вижда се. Има и стари таралясници димят, ама толкова нови автомобили така да димят е смущаващо.
53
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56 в наща умна държава нормата ще е една и за Смарт и за Порше а едва ли мислят толкова за въздуха от колкото колко пари ще смъкнат от купуването и поддръжката на тези уреди. Сега като дойде зимата от печките хич няма да се замърсява но не са виновни хората за този жизнен стандарт това могат да си позволят