Роналдо, Меси и Неймар са претендентите за футболист на годината на ФИФА

Роналдо, Меси и Неймар са претендентите за футболист на годината на ФИФА

© Reuters

Кристиано Роналдо, Лионел Меси и Неймар са тримата финалисти за наградата на ФИФА за най-добър футболист за сезон 2016/2017. Носителят на отличието, което ще бъде връчено за втора поредна година, ще бъде обявен на 23 октомври на церемония в Лондон.


Роналдо направи поредния си бляскав сезона с "Реал" (Мадрид). Той помогна на белите да станат първият отбор в историята, успял да защити трофея си в Шампионската лига, и да завоюват титлата в Испания за пръв път от 2012 г.


Португалецът стана голмайстор на Шампионската лига с 12 попадения и се превърна в първия футболист, вкарвал гол в три европейски финала. Toй добави 25 шампионатни гола и се разписа общо 42 пъти в рамките на миналия сезон.




Роналдо вече спечели наградата на УЕФА за играч на сезона в Европа. Той се очертава като фаворит и за най-ценното индивидуално отличие във футбола - "Златната топка. Португалецът е печелил наградата четири пъти, с един по-малко от рекордьора Меси.


Аржентинската звезда на "Барселона" нямаше много поводи за радост миналия сезон, след като каталунците спечелиха само един трофей - Купата на краля.


Меси обаче се отличи с 54 гола през сезона. Той се разписа 37 пъти в Примера дивисион и спечели "Златната обувка" за четвърти път в кариерата си.


Най-неочаквана е номинацията на Неймар, който това лято премина от "Барелона" в "Пари сен жермен" срещу рекордните 222 милиона евро. Бразилският футболист вкара 20 гола в 45-те мача, които изигра през миналия сезон.


Наградата на ФИФА, която е наречена The Best, се връчва на най-добре представилия се играч в периода 20 ноември 2016 г. - 2 юли 2017 г. Освен спортните постижения се отчита "общото поведение на и извън терена".


В гласуването участват треньорите и капитаните на националните отбори, представители на медиите и фенове. Всяка група формира по 25% от вота. Номинирани тази година бяха общо 24-ма играчи.


Треньорите


Старши треньорът на "Реал" (Мадрид) Зинедин Зидан ще си оспорва наградата за най-добър треньор с двама италианци - Антонио Конте ("Челси") и Масимилиано Алегри ("Ювентус").


Когато на 4 януари миналата година застана начело на мадридчани, натоварен със задачата да вдигне отбора след кошмарния период под ръководството на Рафаел Бенитес, французинът беше посрещнат с доста скептични очаквания заради липсата на треньорски опит.


Зидан обаче имаше нужда от едва 20 месеца, за да се превърне в третия най-успешен треньор в историята на "Реал". В този период той спечели седем трофея, четири от които през 2017 г. - титлата и Суперкупата на Испания, Шампионската лига и Суперкупата на УЕФА.


Роналдо, Меси и Неймар са претендентите за футболист на годината на ФИФА

© Reuters


Конте направи впечатляващ дебют във Висшата лига. Още в първия си сезон той изведе "Челси" до титлата, при това го направи по много категоричен начин. Откакто пое лондончани, италианецът има 42 победи и само осем загуби в 55 мача.


Алегри пък записа още един много успешен сезон начело на "Ювентус". "Старата госпожа" спечели титлата в Италия за рекорден шести пореден път и за втори път в последните три години играл финал в Шампионската лига.

Ключови думи към статията: