Диамантът е най-добрият приятел на Меркел

Диамантът е най-добрият приятел на Меркел

© Fabrizio Bensch, Reuters

В миналото най-трудно ми беше да стоя някъде и да слушам реч. Никога не знаех къде да си сложа ръцете, какво да правя с тялото си. Но пооправих това, вече не се поклащам от крак на крак. Станах по-уверена. Вероятно е смесица от две неща: че играя ролята си и че съм намерила единство със себе си".


Така германският канцлер Ангела Меркел разказва за прехода си от "момичето на Хелмут Кол" към най-силната жена в света.


Думите ѝ са отправени към фотографката Херлинде Кьобл, чийто проект "Следите на властта" включва снимки на 15 млади политици в продължение на 8 години – по веднъж годишно.




Меркел застава пред обектива на Кьобл през 1991 г. до 1999 г. От 2005 г. фотографката продължава да я снима, а горният цитат е от 1996 г.


Диамантът е най-добрият приятел на Меркел

© Associated Press


Първото нещо, което тя забелязва у 37-годишното протеже на Кол при първата им среща, е колко е срамежлива Меркел.


Шрьодер поиска да го снимам с пура, искаше да бъде видян по този начин, споделя Кьобл пред в. "Гардиън". На първия си кадър Меркел гледа свенливо към обектива.


"Не е нужно политиците да са ексхибиционисти, но трябва да обичат светлината на прожекторите. Мъжете често са по-суетни пред камерата, отколкото жените. В известен смисъл, така и трябва да бъде, за да могат да издържат напрежението. Но Меркел никога не е искала да постави егото си на видно място."


Диамантът са най-добрите приятели на момичето


Диамантът е най-добрият приятел на Меркел

© Wolfgang Rattay

С времето обаче канцлерът, която се бори за четвърти мандат начело на първата икономика на Европа, става твърда като диамант. А диамантът се превръща в запазената ѝ марка.


Не върху бижута – Меркел се облича строго, дори скучно. "Диамантът на Меркел" е специфичният жест на дланите ѝ – събрани палци горе, останалите пръсти – събрани долу. Години преди да започне да го използва в предизборната си кампания, тя заема тази поза пред фотоапарата на Кьобл.


"Винаги стоеше въпросът какво да правя с ръцете си – така стигнах до него", дава тя практично обяснение пред женското списание Brigitte. "Има някаква симетрия".


На фона на едноцветните ѝ сака и липсата на блясък, "диамантът" се превръща в разпознаваемия символ на Меркел и през 2013 г. християндемократите смело залагат на него в предизборната си кампания, въпреки обвиненията, че създават култ към личността.


Огромен плакат (70 на 20 метра) с изображението на ръцете на канцлера е издигнат на централната гара в Берлин и с посланието: "Бъдещето на Германия е в добри ръце".


Бъдещето на Германия


Кампанията на християндемократите наистина залага на бъдещето – те се радват на подкрепата на огромен процент от младите хора. Меркел няма родни деца, но бежанците я наричат "мама", а много от младите германци не са виждали друг канцлер, освен нея.


Диамантът е най-добрият приятел на Меркел

© Fabrizio Bensch


3 млн. души на възраст между 18 и 21 години ще пуснат гласа си за пръв път. Когато тя спечели първия си мандат през 2005 г., те са били в началното училище.


Сега младежкото крило на християндемократите организира флашмобове, на които имитира "диаманта", той се появява по предизборни плакати" и си има собствена емотикона - <>.


Диамантът е най-добрият приятел на Меркел

© Michael Dalder, Reuters


През 2016 г., Меркел успя да си върне загубената заради бежанската криза подкрепа; да се позиционира като лидер на свободния свят след избора на американския президент Доналд Тръмп; да протегне ръка на Париж за обновяване на сътрудничеството между Франция и Германия. На фона на всичко това, диамантът – най-твърдото вещество на света – наистина ѝ подхожда.


Диамантът е най-добрият приятел на Меркел

© Associated Press


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: