Какви събития предлага европейската седмица на спорта

Какви събития предлага европейската седмица на спорта

© Министерство на младежта и спорта

От 23 до 30 септември ще се състои европейската седмица на спорта в България. Инициативата, която се провежда за трета поредна година, ще включва различни спортни игри и мероприятия в девет града - София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Враца.


Европейската седмица на спорта е проект на Европейската комисия, който и е съфинансиран по програма "Еразъм +" на Европейския съюз. Целта е увеличаване на физическата активност на гражданите и насърчаване на заниманията със спорт.


"Спортът и физическата активност допринасят значително за качеството на живот на европейските граждани. Въпреки това в момента нивото на физическата активност в цяла Европа е в застой. Липсата на физическа активност има отрицателни последици не само за здравето на хората и за обществото, но и води до по-високи икономически разходи. Освен това спортът има потенциал да засили посланието за толерантност и гражданското съзнание в цяла Европа", заявиха организаторите.





Тази година официалното откриване на европейската седмица на спорта ще бъде в Тарту, Естония. В България началото ще бъде поставено в София със спортно изложение "Избери спорт #бъди активен". Събитието, което започва в 10.30 ч. и ще продължи до неделя, ще се състои в Борисовата градина на гърба на слончето откъм езерото "Ариана".


По време на изложението спортните федерации ще представят възможностите за практикуване на техните спортове на територията на столицата и ще направят демонстрации. "Заповядайте в Борисовата градина, за да си изберете спорт и да се включите в игрите, организирани от отделните федерации", призоваха от Министерството на младежта и спорта.


Какви събития предлага европейската седмица на спорта

© София - Eвропейска столица на спорта


Баскетболни кошове, волейболни мрежи и мрежи за бадминтон ще бъдат на разположение на всеки желаещ да поиграе. Ще има специална програма за лека атлетика, както и демонстрации на бойни изкуства - таекуондо, карате, кик бокс и муай тай.


Желаещите ще могат да вземат начални уроци на кану-каяк в езерото "Ариана". Презентации и демонстрации ще направят още федерациите по фехтовка, модерен петобой, джудо, борба, бокс, плуване, биатлон, тенис, хандбал, художествена гимнастика, спортна гимнастика, акробатика, стрелба с лък, голф и ски.


Другите събития в София


В рамките на европейската седмица на спорта ще се проведат четири събития, организирани от Асоциацията за развитие на българския спорт. Първите две ще се състоят на 23 септември - волейболно предизвикателство и поход на Витоша.


Волейболното предизвикателство започва в 12.00 ч. в базата на Националната спортна академия "Васил Левски". Походът към Витоша стартира в 10.00 ч., като маршрутът е от кв. "Княжево" до хижа "Момина скала". Сборният пункт е последната спирка на травмай №5.


На 29 и 30 септември ще се проведе международна конференция European Everyday of Sport. Като част от същия проект на 30 септември от 15.00 до 18.00 ч. в НСА ще се проведе спортен празник за деца от 5 до 12 години. Желаещите да се включат в събитието трябва да заявят участие до 25 септември.


Какви събития предлага европейската седмица на спорта

© София - Eвропейска столица на спорта


Този уикенда ще се проведе и третото издание на "Екстрийм фест". Фестивалът, който е част от инициативите на "София 2018 - Европейска столица на спорта", ще предложи над 20 дисциплини с екстремни активности, практикувани в градска среда.


Арена на събитието отново ще е Княжеската градина. Фестът започва в събота от 10.00 ч. и ще завърши в неделя вечерта с мотошоу с част от най-атрактивните мотостънт и дрифт пилоти.


В останалите градове


В Пловдив седмицата на спорта започва в събота в 9.00 ч. с национален крос "Независимост" и детско състезание с велосипеди на гребната база. На 24, 25 и 26 септември на игрищата на Младежки център ще се проведат турнири по стрийтбол, футбол, баскетбол и волейбол.


На 27 септември ще има спортен празник за деца и младежи в риск от КСУ и ДДЛРГ. За 28 септември са предвидени фитнес демонстрации на открито за ученици. От 25 до 29 септември между 17.00 и 20.00 ч. ще има открити тренировки по различни видове спорт в общинските спортни зали в Пловдив.


по градове Във Варна от 23 до 29 септември ще има свободен достъп до общинските спортни бази (по график). Останалите събития включват лекоатлетически кросове за любители, открити тренировки по тенис на маса, лекоатлетически пробег "Варна", горско бягане и планинско колоездене като част от "Зелен маратон", открити тренировки и състезания по ориентиране и други.


В Русе са предвидени 15 събития в рамките на седмицата. Сред тях са турнири по бадминтон, волейбол, тенис на маса, джудо, борба, турнир по лека атлетика за момчета и момичета младша възраст, ученическо състезание по баскетбол, гимнастическо шоу, демонстрации на бойни спортове и др. На 30 септември ще се състоят работническата спартакиада и международният турнир по самбо и джудо "Дунавска купа.


Какви събития предлага европейската седмица на спорта


В Благоевград и Враца са обявени спортни панорами съответно на 23 и 25 септември. Във Велико Търново ще има спортен панаир с демонстрации на 24 септември. В Стара Загора на 26 септември ще има спортно събитие с щафетни игри.


В Бургас европейската седмица на спорта ще бъде отбелязана на 28 септември с демонстрация на съвместната дейност на детски полицейски управления от бургаските училища и МВР Бургас, дамски футболен хепънинг и демонстрации по степ-аеробика и канго-джъмп.