Либия кани строителите ни да я възстановят след революцията

Казахстан иска да е вход на българския бизнес към Централна Азия
22 сеп 2017 11:26,
42
Либия кани строителите ни да я възстановят след революцията
Снимка: БТА

Либия кани българските строители да я възстановят след Арабската пробет, а Казахстан иска да е вход на българския бизнес за Централна Азия. Това стана ясно по време на срещата на българския външен министър Екатерина Захариева с колегите й от Либия и Казахстан.

Първият ни дипломат проведе среща и с външния министър на Тунис в Ню Йорк по време на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от Министерството на външните работи.

"Българските компании могат да използват Казахстан като отправна точка за навлизане в Централна Азия - регион, който представлява пазар от 500 млн. души", каза министърът на външните работи на Република Казахстан Кайрат Абдрахманов пред Захариева. Той изтъкна, че първата чужда държава, която е посетил в живота си, е именно България. През 1984 година той е бил на студентски обмен в град Вълчедръм.

Абдрахманов изтъкна, че България може да използва имиджа си от съветско време на износител на качествени зеленчуци и на производител на машини. "Все още имаме добри зеленчуци, а всеки четвърти автомобилен компонент се произвежда у нас", подкрепи думите му Захариева.

Тъй като Казахстан планира да използва изградения комплекс на ЕКСПО 2017 в Астана за център за развитие на високи технологии и стимулиране на start-up компании, министър Захариева предложи България да сподели своя опит в стимулирането на ИТ сектора. "Имаме най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа", заяви българският вицепремиер.

"Българският премиер Бойко Борисов бе първият европейски лидер, който посети Тунис след Арабската пролет. Отношенията с непосредствените съседи на Европейския съюз продължават да са наш приоритет и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС", каза Захариева пред тунизийския си колега Кхмайес Джхинуаи.

Тя изтъкна, че българските туристи харесват изключително много Тунис като ваканционна дестинация и заяви, че стабилизацията на страната ще възстанови посещенията от България.

"Европейският съюз е приоритет на Тунис и 80% от търговията ни е именно с държави от тази организация", каза пък министър Джхинуаи и изрази желание да посети страната ни преди началото на Председателството, за да представи напредъкът в реформите на своето правителство.

"Подкрепяме усилията на Гасан Саламе, специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Либия, и на неговата пътна карта за политическа стабилизация и реформи", заяви министър Захариева на срещата си с либийския първи дипломат Мохамед Таха Сиела. "Много българи са работили във вашата страна - сподели Захариева. - Време е да подновим връзките си и икономическите контакти."

Министър Таха Сиела се възползва да покани българския строителен бизнес да участва във възстановяването на страната след революцията и изтъкна, че българските строители са известни в неговата родина с качественото изпълнение и конкурентните цени.

Захариева обясни, че Либия може да се възползва от възможностите за обучение на млади специалисти в български университети и заяви, че страната ни би искала да отвори отново посолството в Триполи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
много страно че главбулгарстрой вече не съществува а всички майстори ги няма те са в запада в бг останаха само мушмолберачи неграмотни роми и целият народ са такива българите са навън от пределите на бг .умните глави не са в бг
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като Казахстан иска да е врата да пуснат директни полети от България до Астана, Актау, Алмата и Атирау.
33
0
 
1
 
! Отговори
Курти преди 6 години
До Анонимен-N 33Колега, чувал съм от първо лице приказки за Казана за Ракия в Тобрук, Либия. Снасял е Златни яйца.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Абдрахманов изтъкна, че България може да използва имиджа си от съветско време на износител на качествени зеленчуци и на производител на машини. "Все още имаме добри зеленчуци, а всеки четвърти автомобилен компонент се произвежда у нас", подкрепи думите му Захариева."Той е имал предвид сравнително евтините, но достатъчно качествени преди наши металорежещи и др. производствени машини, едва ли автомобилни части!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Там вилнеят още ислямски терористи. Кой не му се живее ?
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен мераклиите за работа в Либия отдавна свършиха. А след историята с набедените ни медицински сестри, трябва да си луд, за да ходиш там на гурбет. Платена работа в ЕС колкото искаш, само да си отваряш очите и да бягаш от посредници.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Строителите ни ще заразят сградите със спин.
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя Либия ги кани? Либии много.
27
0
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
И как ще ни плащат петрола вече не е техен този преврат беше за това чужди фирми да им вземат петрола.А и няма кой да да работи и в България няма а и не искат да работят.
26
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Нито корабостроенето, нито земеделието е заличено.
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те па едни строители, беги-мани. По-добре наистина в Либия да ходят.
24
3
 
26
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Откога на военни преврати организирани от ЦРУ се вика революция?
23
1
 
27
 
! Отговори
Умен преди 6 години
"Либия кани строителите ни да я възстановят след революцията"Защо? За да им издадат смъртни присъди ли?Аре нема нужда, мерси. Поканете си *** специалисти, щото който чупи, купи.
22
1
 
19
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Едно се чудя....Какво точно ще строят нашите строители в Либия ..и за кого?Те либийците отдавна са в Германия...Швеция...Дания..За шепата номади с камилите и козите "масивни постройки" не са необходими....те си имат шатри!
21
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
и накрая сьдиха т живков че е помагал на арабските дьржави с пари и специалистиникои няма да отиде в този разграден двор в пустинята
20
0
 
14
 
! Отговори
брокер преди 6 години
Строителите да минат да им избачкам една застраховка 'пандиз'
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия милите и те като нас, имат някакъв носталгичен образ за България и нейните строители. Техно Експорт Строй го няма, няма ги инженерите, няма ги работниците...няма нищо...Апропо Честит Празник! Жалко , че и манифестации няма, да повдигнат духа български, доколкото е останал!
18
4
 
40
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 6 години
"Той изтъкна, че първата чужда държава, която е посетил в живота си, е именно България. През 1984 година той е бил на студентски обмен в град Вълчедръм."България от 1984г. и България 2017г. - нямат нищо общо!Български бизнес - НЯМА! Има чуждестранни концерни, които направиха направиха няколко цеха за автомобилни части, поради ниското заплащане на българския работник.... И спираме до тук!Заличиха корабостроенето, заличиха селското стопанство, заличиха всичко!...........................
17
5
 
18
 
! Отговори
опетков преди 6 години
До Анонимен Най-вече изнасяхме роби и оръжие. Мога да ти разкажа много автентични спомени.
16
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Строителите ни"? Къде ги видяхте? Имаше строители, ама едно време. Сега не може да намериш млад човек за физическа работа! Беше то, ама едно време, когато имаше млади хора, трудови войски, строителни техникуми и пари за строежи :)