Китай ще подпише нов договор за домакин на състезания във Формула 1

Китай ще подпише нов договор за домакин на състезания във Формула 1

© Associated Press

Състезанието за Гран при на Китай през 2018 г. във Формула 1 все още не е потвърдено за следващия сезон, призна един от шефовете на "Либърти медия" Шон Брачис. В момента от компанията собственик на спорта преговарят с китайското правителство и промотърите на пистата, като по думите на Брачис нов договор трябва да бъде подписан скоро.


За да повишат интереса от "Либърти медия" работят по вариант да разменят датите на надпреварите в Китай и Бахрейн. Според предварителния календар Китай е втори кръг, като състезанието ще бъде проведено на 8 април, а седмица по-късно е това в Бахрейн. Три почивни дни в Китай от 5 април обаче могат да доведат до промяната. Тогава в страната се чества денят на почитане паметта на починалите.


"Ние се съобразяваме с местни религиозни обичаи, с празници и всякакви официални дати, които могат да доведат до отлив на феновете. Затова е нормално да търсим най-добрия възможен вариант", коментира Брачис пред "Ройтерс".




През тази година състезанието в Китай мина при по-малък интерес от обичайното, а на трибуните в Шанхай имаше доста празни места.


Календарът с 21 състезания за 2018 г. беше публикуван през юни, но той трябва да бъде официално утвърден от ФИА на 6 декември в Париж. Последната формалност ще бъде подписването на нов договор с Китай, като според Брачис "това е само въпрос на време".


Сингапур вече удължи домакинството си във Формула 1 до 2021 г., като собствениците на спорта са много доволни от резултатите, които постига нощната надпревара по улиците на "Марина бей". В календара след отсъствие от 10 години се завръща и Франция, като надпреварата ще бъде на пистата "Пол Рикар".


Сезон 2018 ще предложи и три старта в три поредни уикенда за първи път в историята на Формуал 1. Провеждането на надпреварите във Франция, Австрия и Великобритания съответно на 24 юни, 1 юли и 8 юли се прави, за да се избегне дублиране с финала на световното първенство по футбол на 15 юли, както и финалния мач на "Уимбълдън".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: