Тереза Мей ще опита да тласне преговорите за Брекзит напред в реч във Флоренция

Тереза Мей ще опита да тласне преговорите за Брекзит напред в реч във Флоренция

© Brendan Mcdermid, Reuters

В реч във Флоренция днес, британският премиер Тереза Мей ще се опита да възвърне авторитета си и да тласне преговорите за Брекзит напред, след месеци на междуособици в Лондон и почти никакъв прогрес в разговорите с Брюксел.


Но дни преди речта, външният министър Борис Джонсън представи своя визия за Брекзит, още веднъж демонстрирайки разединението в правителството.


Преговарящите от страна на Европейския съюз също са недоволни от нерешителността на Великобритания, а бившият съветник на премиера Дейвид Камерън, Андрю Худ, който има връзки с адвокати от правителството, коментира, че липсата на ясно изразена политика почти е довела до прекратяване на обсъжданията през август.




Досега Мей бе лаконична, за да избегне конфликт между хардлайнерите, които искат да платят възможно най-малка сметка при излизането, и министрите ѝ, които са на мнение, че Лондон трябва да плати и да запази възможно най-топла връзка с ЕС.


Но мълчанието ѝ позволи да се чуят гласовете за опозицията – лейбъристите обещават да задържат Великобритания в единния пазар и митническия съюз по време на преходния период; либералдемократите настояват за втори референдум, а Шотландската национална партия иска Шотландия да остане в ЕС.


Остава под въпрос дали преговорите за Брекзит ще успеят да приключат преди март 2019 г., когато, със или без споразумение, Великобритания трябва да напусне ЕС.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: