Приказка за два града - референдумът в Кюрдистан разделя икономическите му центрове

Приказка за два града - референдумът в Кюрдистан разделя икономическите му центрове

© Alaa Al-Marjani, Reuters

Почти всички иракски кюрди мечтаят за независимост на техния автономен регион, но референдумът от 25 септември ги разделя. Ентусиазмът в столицата Ербил е всеобщ, но в съперничещия ѝ град Сулеймания мнозина са твърдо против референдума.


По улиците на Ербил цветовете на кюрдското знаме - червено, зелено и бяло - са навсякъде. Някои, особено ентусиазирани, са боядисали автомобилите си в тези цветове, а други дори са сменили регистрационните номера, заменяйки "Ирак" с "Кюрдистан".


Повечето жители на едномилионния град, крепост на Масуд Барзани, казват, че независимостта е легитимна и съжаляват само, че всенародното допитване ще се състои след толкова дълго време. От 1991 г., след войната в Персийския залив, Иракски Кюрдистан се ползва с автономия, която се доближава до независимостта, със собствени институции, собствен бюджет и регионален парламент.




Според Хошияр Зебари, бивш иракски министър на външните работи и близък до кюрдския президент, който инициира референдума, гласуването ще се състои. "Става дума да се подкрепи желанието на кюрдския народ да определи собственото си бъдеще", заявява той пред АФП.


"Политическо самоубийство"


Референдумът притеснява съседните страни, като Турция и Иран, които се опасяват, че той може да подхрани сепаратистките стремежи сред техните кюрдски малцинства. Гласуването предизвика и гнева на централното правителство в Багдад, което вижда в него едно нарушение на иракската Конституция. Миналата седмица иракският федерален парламент гласува против тази инициатива, "за да защити единството на Ирак". Кюрдските депутати напуснаха залата в знак на протест. В понеделник иракският Върховен съд разпореди спиране на референдума.


Но според Зебари не може да става и дума за отлагане на допитването, защото за Кюрдистан това би представлявало "политическо самоубийство". Въпреки това той прави уговорката, че "макар независимостта да е необходима, това не означава, че на следващият ден ще бъде обявено създаването на държава, защото тя ще трябва да бъде създадена, докато преговорите с Багдад продължават".


Приказка за два града - референдумът в Кюрдистан разделя икономическите му центрове

© Reuters


Абдел Хаким Хасро, професор по политически науки в ербилския университет Салахедин, смята, че няма нито юридически, нито конституционни пречки пред провеждането на допитването. Във всеки случай, в Ербил не се чуват много гласове, отправящи критики срещу референдума, макар че някои признават, че автономният регион се сблъсква с безпрецедентна рецесия. "Това не е причина да не вървим към създаването на собствена държава. Някои страни са успели да получат независимостта си при най-тежък икономически спад и са се справили с кризата след това", уверява Бервар Азиз, продавач на шалове в магазин близо до ербилската крепост.


"Ще гласувам "да" с двете си ръце", добавя с усмивка 23-годишният младеж. Също като повечето жители на града, и той изглежда не си задава въпроси за последствията, до които може да доведе това допитване, въпреки че могъщият турски съсед предупреди, че референдумът "ще има цена". "Ние не се опитваме да създаваме провокации и фактът, че някои кюрди отхвърлят това допитване, е знак, че в нашия регион има демокрация", заявява 43-годишният Сирван Ахмед, продаващ вестници близо до стария пазар на Ербил.


"Държава не се създава, защото някой е казал"


Но на 150 км оттам, в Сулеймания, атмосферата е коренно различна. Нищо във втория град на Кюрдистан, крепост на противници на Масуд Барзани, не напомня за всенародното допитване. Жителите му смятат, че това е ненавременно и маловажно събитие, макар че демонстрират, че държат на независимостта. "Защо се организира референдум, когато не съществуват самите основи за създаване на държава?", посочва Ризкар Абдел Кадер, 46-годишен учител.


"Нашите представители биха направили по-добре да подобрят жизненото равнище и ежедневния живот на гражданите, преди да призовават за създаването на държава", подчертава той. В този град, който винаги се е противопоставял на авторитета на Ербил, въпреки че всички партии призоваха да се гласува в подкрепа на референдума, някои все пак са недоволни.


"Това беше решено от една партия (Демократична партия на Кюрдистан, от която е и Масуд Барзани). Една държава не се създава, защото някой е казал, а трябва да се изгради чрез създаването на солидни икономически структури", оплаква се Шореш Хаджи, представител на партията "Горан".


Исмаил Галали, член на движението, което призовава да се гласува с "не", не пести силните думи. "Независимостта е право на всички народи, но това, което става в момента, е маскарад и ще доведе до създаването на ретроградно емирство", казва той. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: