Днес центърът на София е затворен за автомобили

Днес центърът на София е затворен за автомобили

© Георги Кожухаров

Днес от 8 до 19 часа движението на автомобили в центъра на София ще бъде забранено. Вместо това от Столичната община призовават гражданите да ползват градски транспорт и да се придвижват пеша из града. Причината е, че София ще се включи в европейската инициатива "Ден без автомобили".


Влизането на автомобили ще бъде забранено в карето между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Христо Ботев", "Александър Стамболийски","Княз Александър Дондуков", бул. "Цар Освободител" и улица "Георги Сава Раковски". Колите, които са били в зоната преди началния час на забраната, няма да бъдат местени, но ако излязат от нея няма да могат да се върнат преди 19 часа.


Едновременно с това и се забранява паркирането в района на площад "Св. Неделя" и улите "Алабин" и "Съборна". От вчера започна ограждането на участъка и недопускането на автомобили в него. Забравените коли, които не са били преместени от собствениците им, ще бъдат местени от "Център за градска мобилност" в близки райони като площад "Александър Невски", обясниха пред "Дневник" от програмата "Зелена София" към Столичната община. От там казаха и че глоби няма да бъдат налагани.




Днес центърът на София е затворен за автомобили

© Facebook, Зелена София


Междувременно до 23 септември мобилната станция разположена на площад "Александър Батенберг" ще измерва нивата на замърсяване на въздуха в София. От "Зелена София" казаха, че резултатите от замерването ще бъдат готови до края на следващата седмица.


В края на миналата седмица приключи работата на испанската лаборатория RSLab, която от 4 до 15 септември измерваше емисиите, които отделят автомобилите. Резултатите от работата на лабораторията ще бъдат обявени на специална конференция за въздуха в София, която ще се проведе в средата на октомври.


Столичният общински съвет пък предстои да гласува идеята да за въвеждане на "успокоена зона" за движение на автомобили в центъра, в която ограничението на скоростта да бъде до 30 км/ч. Предложението бе прието от комисията по транспорт към общинския съвет. Ако бъде одобрено и от останалите комисии, ще бъде гласувано на заседанието на Столичният общински съвет на 28 септември.

Ключови думи към статията: