Себастиен Льоб обмисля завръщане в Световния рали шампионат

Себастиен Льоб обмисля завръщане в Световния рали шампионат

© Associated Press

Деветкратният световен шампион в ралитата Себастиен Льоб обмисля шокиращо завръщане по шосетата. Това разкри самият той, потвърждавайки че мисли отдавна върху подобна възможност. Засега плановете на легендарният французин са да участва в "едно или две ралита" през следващия сезон.


Преди шест седмици Льоб направи тест на асфалт във Франция на "Ситроен" С3 WRC, с който френският тим участва в шампионата. Изпитанията на деветкратния шампион свършиха работа и в рали "Германия" Андреас Микелсен взе второ място.


"Все още изчаквам да видя дали "Пежо" ще има програма в рали-кроса през следващия сезон и вероятно това ще бъде моята основна цел за 2018 г. Все пак проучвам календара дали ще мога да участвам в едно или две ралита от WRC", коментира Льоб.




Французинът ще участва в още един тест за "Ситроен", който ще бъде в Каталуня, преди предстоящия кръг от шампионата рали "Испания" (5-8 октомври). Льоб ще изпробва разлини настройки на окачването и диференциала.




"Много отдавна не съм карал кола от WRC, но на теста във Франция видях колко големи са разликите, откакто аз се отказах. Възможностите, които имам сега са добри да предам опита си на всички в "Ситроен" и също така да подобря колата", добави Льоб.


Той все още не е решил в кои състезания догодина да кара, но най-вероятно ще подбере надпервари на асфалт, след като години наред нямаше конкуренция на подобна настилка.


Французинът караше в световния шампионат между 1999 и 2013 г., а през 2015 г. участваше само в рали "Монте Карло". Льоб спечели титлата в девет поредни сезона между 2004 и 2012 г.


Отново 13 състезания в календара за следващия сезон


Междувременно Световният моторспорт съвет, който имаше заседание в Париж в четвъртък утвърди календара във WRC за 2018 г. Той отново ще включва 13 състезания, както и досега.


Първият кръг традиционно ще бъде в "Монте Карло" между 25 и 28 януари, а заключителното състезание в Австралия между 15 и 18 ноември. Най-сериозната промяна е завръщането на рали "Турция" в календара. Състезанието ще бъде 10-и кръг през сезона, а маршрутът е около известния курорт Мармарис. Рали "Турция" ще се проведе между 13 и 16 септември.



За последно страната беше част от световния шампионат през 2010 г., когато Льоб спечели. Турция е организирала седем пъти кръг от WRC. Надпреварата влиза вместо рали "Полша".


Лятната пауза през сезон 2018 ще бъде след седмия кръг рали "Италия" (7-10 юни), като тя ще бъде шест седмици. Втората част от сезона започва с рали "Финландия" в края на месец юли.


Ще има и размяна на състезанията във Великобритания и Испания. Ралито в Уелс традиционно беше финалния европейски кръг, но догодина ще се проведе в началото на октомври, докато надпреварата в Каталуня ще е в края на месеца.


Календар на WRC за 2018 г.
Рали "Монте Карло" 25-28 януари
Рали "Швеция" 15-18 февруари
Рали "Мексико" 8-11 март
Рали "Франция" 5-8 април
Рали "Аржентина" 26-29 април
Рали "Португалия" 17-20 май
Рали "Италия" 7-10 юни
Рали "Финландия" 26-29 юли
Рали "Германия" 16-19 август
Рали "Турция" 13-16 септември
Рали "Великобритания" 4-7 октомври
Рали "Испания" 25-28 октомври
Рали "Австралия 15-18 ноември