Франция ще пропусне игрите в Пьонгчанг, ако ситуацията в региона не се нормализира

Френският спортен министър Лора Флесел с Томас Бах и Еманюел Макрон.

© Reuters

Френският спортен министър Лора Флесел с Томас Бах и Еманюел Макрон.

Олимпийският отбор на Франция няма да пътува за игрите в Южна Корея, ако сигурността му не може да бъде гарантирана, обяви френсият спортен министър Лора Флесел в четвъртък. Това е първата страна, която изрази сериозни съмнения месеци преди началото на олимпийските игри в Пьонгчанг.


Напрежението в региона ескалира, откакто Северна Корея извърши своя шести и най-голям ядрен тест на 3 септември. Това предизвика много остра реакция от световните лидери и доведе до размяна заплахи между Пхенян и САЩ.


Американският президент Доналд Тръмп заплаши Северна Корея с унищожение, ако страната заплаши съюзниците на Щатите.




Пред радио RTL Флесел коментира, че заради несигурната обстановка на Корейския полуостров Франция ще обмисли внимателно участието си. "Ако нашата сигурност не може да бъде гарантирана френският отбор ще си остане вкъщи. Няма нищо по-важно от сигурността на хората", каза френският министър, но все пак добави, че до игрите има още доста време.


Олимпийските игри в Пьонгчанг трябва да се проведат между 9 и 25 февруари, но до този момент организаторите не са изразили притеснения за сигурността. Международният олимпийски комитет (МОК) обаче предупреди, че следи обстановката в региона вниманително.


"Нямаме никакъв план Б за игрите в Пьонгчанг. Мисля, че МОК е пресметнал всеки възможен сценарий, но сред тях не влиза промяна на града домакин, това би влошило всякакви дипломатически отношения", коментира Томас Бах.


За разлика от френския спортен министър, на противоположно мнение за Пьонгчанг е президентът на Международната ски федерация (ФИС) Джан Франко Каспер. Според него това ще са най-безопасните игри в историята, защото много страни ще поискат гаранции.

Ключови думи към статията: