Комисията за конкуренцията започна проверка заради кофичките за киселото мляко

Комисията за конкуренцията започна проверка заради кофичките за киселото мляко

© Юлия Лазарова

Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка на пет производителя на кисело мляко, за да изясни дали нарушават правилата за конкуренция при опаковките, се вижда от сайта на институцията.


Проверката е по сигнал на плевенската Конфедерация за защита от дискриминация. Тя е сезирала регулатора за това, че три дружества използват за продукта си кофички от веществото полипропилен, вместо полистирен, както изисква стандартът за Българско кисело мляко (БДС).


Случаят нашумя през пролетта, когато засегнатите производители обясниха, че искат промяна в стандарта, за да използват разрешения в ЕС полипропилен, който доказано не влияел на качеството на съдържанието.




В жалбата до КЗК се казва, че три производителя подвеждат потребителите, тъй като означават продукта като произведен по БДС, продават го на по-висока цена, но в качество и състав, несъответстващ на заложения стандарт. Освен това себестойността на полимерната опаковка от полипропилен била доказано по-ниска в сравнение със себестойността на опаковка, изработена от заложения в БДС материал полистирен и използвана от останалите производители.


След като се допитала до Българския институт по стандартизация, антимонополната комисия се уверила, че съгласно действащия стандарт БДС 12:2010 по отношение на опаковките от полимерни материали, предназначени за контакт с храни, производителите на българско кисело мляко могат да използват само полистиренови кофички.


Проверката засяга компаниите "Обединена млечна компания" АД, "Димитър Маджаров-2" ЕООД, "Полидей-2" ООД , "Комлектстрой" ЕООД и държавната "Ел Би Булгарикум", въпреки че сигналът е само срещу първите три.