Черноморският регион – най-важният партньор за Китай

Проф. Лиу Цуокуей пред Bloomberg TV Bulgaria
21 сеп 2017 22:45, Екип на Bloomberg
11

Местоположението на Черноморския регион е много стратегическо, защото е важна точка за свързване по морски път на Китай с Европа. Това каза директорът на секретариата на мрежата от изследователски центрове"16+1" към Института за европейски изследвания към Китайската академия за обществени науки проф. Лиу Цуокуей в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. Гостът бе у нас по покана на Дипломатическия институт към МВнР.

"Ние разглеждаме Черноморския регион като елемент от инициативата за пристанища на три морета - Адриатическо, Черно и Балтийско море. Искаме да повишим нивото на индустриализация на този регион" обясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че Китай сътрудничи с всички съседни държави от Черноморския регион: "Нашето най-важно стратегическо партньорство е именно с Черноморския регион“.

По думите му инициативата "Един пояс, един път" е стартирала през 2013, а ЕС показва сериозен интерес към нея.

"ЕС призоваваше Китай да изгради една платформа за свързаност, а сега ние излизаме с конкретни инициативи за сътрудничество“, каза гостът.

Професорът подчерта, че това е една отворена, приобщаваща инициатива, а не стратегия. "Всички страни, които искат да се присъединят и виждат общия си интерес, са добре дошли. Някои мислят, че тук има геополитически мотиви. Това е съвършено невярно. Двата основни стълба са икономическо и инфраструктурно сътрудничество. Именно това е китайският начин за подпомагане на развитието", категоричен е проф. Лиу Цуокуей.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.

Спонсорирани публикации