Не Русия, не САЩ, Китай праща мисия на Марс!

Безпилотният Марсоход ще кацне на планетата през 2020-а
21 сеп 2017 14:07,
71
Не Русия, не САЩ, Китай праща мисия на Марс!
Снимка: flickr

Китай ще стартира космическа мисия до Марс около 2020 г., предаде ТАСС като цитира в. "Чайна дейли". Китай възнамерява да получи почвени и скални образци от четвъртата планета в Слънчевата система към 2030 г.

По думите на главния инженер-проектант на мисията Чжан Жунцяо, Китай планира да стане първата страна, съвместила орбитална дейност с тази на повърхността на Марс в една и съща мисия. В китайския проект се работи по три основни направления - орбитален апарат, спускаем модул и марсоход.

Мисията ще включва 13 комплекса научно-изследователско оборудване, 7 от които са предназначени за орбиталния апарат, а 6 - за марсохода.

Орбиталният апарат ще събере данни за марсианската атмосфера, електромагнитното поле и температурата на Червената планета, ландшафта й, както и друга полезна информация.

Марсоходът с тегло около 200 кг ще изследва повърхността на планетата и ще тества оборудването, което в следваща мисия ще бъде използвано за събиране на почвени и скални образци и за по-късното им изпращане на Земята.

По думите на учения, Китай планира до 2020 г. да осъществи кацане на безпилотен апарат на Луната в рамките на програмата "Чанъе-4", както и да отправи към естествения спътник на Земята безпилотната мисия "Чанъе-5" с възвръщаем модул за получаване на образци от грунта.

Китайската космическа програма освен това предвижда изследвания на астероиди и други космически тела за събиране на данни за произхода на Вселената и търсене на извънземен живот.

Чжан Жунцяо отбеляза, че Китай планира да отправи една мисия към Юпитер през 2036 г. и друга към Уран през 2046 г. По думите му, тъй като тези планети са много отдалечени от Слънцето, нужната за подобни полети светлинна енергия ще е недостатъчна.

Както поясни ученият, съвременните двигатели са неподходящи за постигане на поставената цел - дългото съхраняване на горивото води до загуба на първоначалните му свойства, тъй като космическата среда понякога може да е по-агресивна от земната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 2010 китайците твърдяха че китаец ще кацне на Луната през 2017. Имат още 3 месеца да изпълнят намеренията си от 2010г.
67
1
 
2
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До до 24Игор Зубрин, един от големите учени и швфове в НАСА, руснак, православен. Има и други. Този просто е човека който е разработил план за изучаване, проучване и тераформиране на Марс. Той е ръководещата фигура в тази насока. Ха сега започнете да се гордеете, че един православен руснак им оправя работите на каобойте.
66
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То за Русия е ясно нямаше нужда даже да я споменавате в заглавието...
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 60 "ПреАтел" дрънкаш от чист популизъм, има много руски откриватели и умове (напр. Менделеев ), ама политическата ти принадлежност не ти позволява да го признаеш.
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Димитър Борисов.Не знам за държавите, но на мен ми трябва такъв апарт, та се махна от тая прогнила планета.
63
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фатално загубeн народ. То бива простотия бива, ама вашето край няма. Американците за ръка да ви заведат до Марс, пак ще викате "няма такова нещо..." Ама коментирайте си - няма лошо, то човек има нужда от разтушка като го напягат новините.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17Не се мъчи... глупaкa е пеофесионалист в глупoсtta си и няма шансове да разбере нещо
61
0
 
9
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 6 години
За да се достигне до други планети и те да бъдат колонизирани, ще трябва да се изобретят по-бързи и по-мощни космически кораби. Ако атомните държави пренасочват финансите си за космически изследвания вместо въоръжаване може да има успех някога. Освен това всички държави могат да обединят усилията си финансово и със научен потенциал за създаването на супер бърз космически кораб.
60
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво изобщо се произвежда в Европа?Произвеждат се идеи, технологии, култура.Защо в целия свят се канят архитекти само от Европа и САЩ?Големите проекти са дело на европейски и американски умове, а не на руски или китайски!
59
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците са като руснаците - една свястна кола не могат да направят камо ли полети до Марс ...И те като руснаците - само велики лозунги за пред народа, а всъщност - нищо.Най-добрите китайски компании всъщност са Тайвански, това е огромната разлика!
58
8
 
15
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
Отдавна китайското производство не е символ на некачествено. Всичко качествено се произвежда в Китай. Дрехи, електроника, автомобили, автобуси, айфони, телевизори, компютри-кое не идва от Китай? какво изобщо се произвежда в Европа?
57
5
 
9
 
! Отговори
Глупаво заглавие преди 6 години
Точно за 2020 г. има планирани мисии една съвместна на ЕС и Русия която трябва да прати марсоход и стационарен модул и друга - на САЩ също с марсоход от класа на Curiosity, но с друга научна апаратура. Пък лошо няма и китайците да пратят. Но няма да са единствените.И да не забравяме че марсоходът им ще е Made in China, така че да не стане като с лунохода им.
56
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 6 години
И к'во от т'ва. Никъде не могат да отидат.
55
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото божия син е ходил по земята, толкова и китайския тостер ще кацне на Марс. Пълни глупости.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците решили да надминат фон Браун? Е, евалата. Ше видиме. Те и полет до Слънцето може да планират.
53
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само САЩ праща мисии и спътници. Всички останали са бедни и крадливи. Обадете ми се , когато жълтите стигнат Марс :)) Популизъм на макс.
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия и САЩ сега са в надпревара да продават ракетни и противоракетни установки на диктаторчетата. остават Китай и Индия да мислят за оцеляването на човечеството, но вторите скоро ще са заети и те със средновековието на исляма, няма да имат много време и средства да мислят за бъдещето.
51
0
 
14
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
За мен смислен критерий за сравнение на обществата е къде има свободни хора с независимо мислене, на които не се пречи да бъдат творци на собствения си живот и творци на блага за другите, включително наука, култура и образование и как държавата защитава собствеността, живота и достойнството на човека, без да го манипулира идеологически. Кой е казал, че щастливият човек непременно се интересува от Марс? Постигането на хуманна свободна цивилизация е най-голямото предизвикателство за човечеството!
50
8
 
13
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Това тук като на футболен мач, Китай срещу САЩ. Какво е Китай, комунистическа държава, в която правителството държи хората в пълна интелектуална зависимост и разполага с неограничени ресурси. Ако Китай направи пробив на Марс, ще стане ли китаецът по-щастлив и свободен? Какво е САЩ, почти същото, само че ресурсите са в частни ръце, но те пък си управляват правителството. Не знам какво ще си доказваме, кой ред е по-добър? Космическите постижения не ми изглеждат смислен критерий за сравнение.
49
6
 
3
 
! Отговори
ПОТРЕСЕН преди 6 години
Прочетох коментарите.Толкова фантазьори на едно място не бях срещал.