Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Мтел" сменя името си на А1

5 коментара
"Мтел" сменя името си на А1

Мобилният оператор "Мтел" ще смени името си на А1. Промяната беше обявена от австрийския собственик на телекома "Телеком Аустрия Груп" (Telekom Austria Group). Компанията е решила да въведе единна марка за всички страни, в които оперира.

Новото за България име на мобилния оператор се използва в Австрия и Словения, а сега брандът ще се разпростре и в Хърватия, Сърбия, Македония, Словения, Беларус и Лихтенщайн, където "Телеком Аустрия" притежава телекомуникационни активи.

В съобщението на компанията не се посочва кога ще започне ребрандирането. Уточнява се само, че това ще зависи от особеностите на отделните пазари.

Налагането на общо име на мобилните оператори, притежавани от австрийската компания, се обяснява с промяна на стратегията, която цели да се предлагат съгласувани услуги за всички около 24 млн. клиенти в 8 европейски държави. С промяната дружеството се надява и да засили позициите си на европейския пазар.

"Решението за смяната на името се основава на задълбочен анализ на пазарната и маркетинговата среда. А1 е силен международен бранд, който под едно общо име може да се разрасне още повече", пише в съобщението на компанията.

Очаква се ребрандирането да струва около 300 млн. евро, но от компанията твърдят, че тепърва ще се правят оценки и анализи.

От "Мтел" още не са обявили официално промяната. Компанията е първият мобилен оператор в страната, но в последните години губи клиенти, а приходите и печалбата ѝ намаляват. Според отчета за миналата година клиентите на "Мтел" са над 4.1 млн. души или с 3 на сто по-малко от 2015 г. Крайният финансов резултат е спад на печалбата преди лихви, данъци и амортизации (EBITDA) с 20.5% до 25.2 млн. евро. Това се дължи основно на намалените приходи от мобилни услуги и на увеличените разходи.

През ребрандиране мина и мобилният оператор "Глобул". След като беше придобит от норвежката компания "Теленор", той прие името ѝ. Норвежкото дружество оперира под една и съща марка на всичките си пазари.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. olele
    #5

    А иначе тва е стара схема..:) автрийски инвеститор(сещай се парите изнесени от комунистите у куфарчета) се връщат в БГ... преди десетина година СпектърНет я игра тая схема с ЮроПроНет, явно сега и МенТел ще я проиграят.. :)

  2. Боян Таксиров
    #4

    Смяната на познатото на българите име Мтел с безличното А1 е форма на заличаване на масовата памет и характер.

  3. olele
    #3
  4. В и К
    #2

    Най-добре "Перла 05".

  5. Oleg Lukov
    #1

    И от какъв зор трябва да се прави това!?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.