Прокурорът за "руското разследване" в САЩ иска достъп до документи на Белия дом за Тръмп

Прокурорът за "руското разследване" в САЩ иска достъп до документи на Белия дом за Тръмп

© Reuters

Екипът на специалния прокурор по разследването за руска намеса в изборите на САЩ Робърт Мълър е поискал достъп до документи на Белия дом за времето, откакто Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ.


Това съобщават "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", според които документите са свързани с уволняването на директора на Федералното бюро за разследване ФБР Джеймс Коми и срещата на сина му с руската адвокатка Наталия Веселницкая. Съществуват обаче още 11 "области на интерес" на специалния прокурор, за които Белият дом би могъл да съдейства, пишат изданията.


Според тях сред документите са и материали, свързани с отстраняването на Майкъл Флин като съветник за националната сигурност заради премълчани срещи с бившия руски посланик Сергей Кисляк. Възможен обект на интерес са и документи за срещата между Тръмп, Кисляк и руския външен министър Сергей Лавров в Овалния кабинет по-рано тази година.


Един от адвокатите на Тръмп е казал на екипа на Мюлър, че някои от документите могат да бъдат предадени още тази седмица. "Не можем да коментираме искания, отправени (към нас), нито разговорите си със специалния прокурор", казва в изявление Тай Коб.
Мюлър търси и документи за Пол Манафорт, бившия шеф на кампанията на Тръмп, чието име също се оказа свързано с руски олигарх. Говорител на специалния прокурор, потърсен от "Ройтерс", е отказал коментар. По-рано тази седмица Си Ен Ен и Си Би Ес съобщиха, че Манафорт е подслушван от ФБР заради притеснения за връзки с Москва.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията: