Соня Найденова и Калин Калпакчиев се отказаха от паричните бонуси, гласувани от съвета

Соня Найденова и Калин Калпакчиев се отказаха от паричните бонуси, гласувани от съвета

© Дневник

Двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) се отказаха от финансовите бонуси, които мнозинството на съвета гласува с дописване на закона. Това се случва броени дни преди изтичането на мандата на действащия съвет, информира defakto.bg. Освен депозирания си отказ, двамата настояват въпросът да бъде обсъден.


Става въпрос за привилегията, според която членовете на съвета имат право да получат обезщетения при напускане на мандатния си пост, макар това в закона да е предвидено за магистратите при напускане на съдебната система, а не на ВСС.


В средата на март съдебният съвет сам разтълкува текст от Закона за съдебната власт (ЗСВ), според който при освобождаване от длъжност магистрат с повече от 10 години стаж има право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20. Това се отнася и за магистратите, които излизат от съдебната система с избирането им за членове на ВСС.




Нормата в ЗСВ обаче ясно казва кой има право на това обезщетение - съдия, прокурор или следовател, а не член на ВСС или инспектор, след приключване на мандата им. Нормата не е и сред изрично изброените в закона, който изчерпателно посочва кои от правата, които имат магистратите, се дават и на членовете на ВСС.
Тълкуването на ВСС, че и членовете на съвета имат право на обезщетение след края на мандата им,


засяга тези от тях, които не са били магистрати към момента на избора им за съдебни кадровици


- Васил Петров, Незабравка Стоева и Юлиана Колева.


То е в полза и на онези членове на ВСС, които идват от системата, но не са си получили компенсацията или не са получили цялата си компенсация при избора им за ВСС, тъй като ще им е по-изгодно сумата до 20 заплати да бъде изчислена в края на мандата на ВСС въз основа на възнаграждението им като съдебни кадровици.


Защото възнаграждението като членове на ВСС е по-високо от заплатите като магистрати


Повече четете тук.


Решението на съдебния съвет бе взето в деня на лекцията на румънския антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши в Съдебната палата по покана на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Присъстващите на лекцията представители на т.нар. "малцинство" в съвета още тогава предупредиха, че решението на ВСС е нищожно.


Соня Найденова поиска от прокуратурата да оспори пред ВАС въпросното решение. Защото членовете на Висшия съдебен съвет, като част от колективния орган, нямат това право. Очаквано, тя не постигна успех.


"Дневник" изпрати въпрос до ВСС за това, които членове ще се възползват от кариерния бонус и кои няма.