Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Радан Кънев се извини за "историческия компромис"

20 коментара
Сн.: БГНЕС

Радан Кънев, бивш съпредседател на Реформаторския блок, "изпитва неудържимо желание да се извини" за "историческия компромис" отпреди две години, когато Блокът, който тогава бе в управлението, се поддаде на натиска на ГЕРБ и ДПС за ревизия на конституционните промени за съдебната власт. Това бе направено с идеята да се спаси поне част от съдебната реформа, предлагана от тогавашния правосъден министър Христо Иванов. Впоследствие обаче ГЕРБ, БСП и ДПС "опраскаха" и "историческия компромис", в резултат на което Иванов подаде оставка, а Кънев и партията му ДСБ оттеглиха подкрепата си за кабинета "Борисов 2".

Ето позицията на Радан Кънев (в момента зам.-председател на ДСБ), публикувана на личната му страница във Фейсбук :

Nie entschuldigen, Baby. Nie reden. Blumen schicken. Ohne Brief. Nur Blumen. Die decken alles zu. Sogar Gräber* - казва Ото Кьостер от романа "Трима другари" на Ремарк.

И повечето български политици - особено тези, които никога не са чели дори Ремарк - следват завета му.

Но днес, близо три години след изборите през 2014 г., когато огромен брой честни работещи българи повярваха на Реформаторския блок и две години след провала на "историческия компромис", в който вложих цялата си енергия и скромни политически умения, аз изпитвам неудържимо желание да се извиня. На тези, които ме подкрепиха през 2014-а, които ми вярваха през 2015-а, които се надяваха на ново, почтено, силно и обърнато към бъдещето демократично обединение през 2016-а.

Изпитвам нужда да поема моята част от политическата вина (а може и повече, видимо има желаещи да споделят своята) за катастрофата на опита България да бъде измъкната от ръцете на мафията.

Защото през изминалата седмица с избора на силно "специализираната" парламентарна квота на ВСС, с назначаването на Мавродиев в Банката за развитие, с номинацията на Бойко Атанасов за КФН, с невижданата в демократична държава атака на изпълнителната власт срещу частен бизнес, с общото интервю на българския и руския главен прокурор родината ни наистина удари дъното.

И оттук насетне въпросът не е КОЙ?, защото всички знаем кой. Въпросът е "Накъде" и "Как". Въпросът е каква е цялостната пълнокръвна визия за България? Каква е алтернативата на мафиотската стабилност, какви са пътищата за консолидиране не на корективно малцинство около властта на Борисов - Пеевски, а на национално мнозинство, обединено около общи национални цели и стратегия за развитие на страната и обществото ни в единна Европа.

Но без оценка на близкото минало това ми се струва невъзможно. Един друг любим автор - за разлика от Ремарк още жив - пее:
...regret is just a memory written on my brow
And there's nothing I can do about it now...**

И все пак предпочитам - като личен акт - извинението пред покриването на гробовете с цветя и рози.
...
*Никога не се извинявай, бебо. Никога не говори за това. Изпрати ѝ цветя. Без писмо. Само цветя. Те покриват всичко. Дори гробове.
**...съжалението е само спомен върху веждата ми. И нищо не мога да направя за това...“ от песен на Уили Нелсън.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

20 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Bлaдo
    #20

    толкова е очевадно съглашателството помежду герп-бсп-патреоти-дпс... и такова отсъствие на опозиция има в Парламента (чак сипаничавия марешки се опита да я запълни), че съглашателите ЕДИНОДУШНО, като кажат "опозиция", имат предвид ... извънпарламентарния Радан :-)))

  2. trezwomislesht
    #19

    Автентичните десни, тези които преживяха 45 годишния период на социализъм/не че им беше неуютно, все като доктори, професори и адвокати се подвизаваха/ измряха. В дясно няма десни, а само възпитани с псевдодесни идеи хорица, родени и отрасли при социализма. Затова караници и делби винаги ще има, независимо кой води дружината. Даже Дертлиев да стане от гроба, пак не може да ги обедини.

  3. milan
    #18

    По-важният въпрос е,защо опозицията е разединена?

  4. Bлaдo
    #17

    не е лошо да си ТАКА взискателен ПЪРВО към родната ти 'столентица', тавариш since ;-)

  5. Бивши комунисти НЯМА!
    #16

    Ради не се прави. Когато си принципен човек и се бориш с мафията не се прегръщаш с всеизвестни калинки като Кунева, Лукарски, Вълчев, ... не тръгваш с тях да се бориш в коалиция с шефовете им за троха. А и ДПС добре изолирахте - една от 5-те партии в РБ вече е с про-турското ДОСТ :DКогато бориш мафията правиш проект с ясни цели и отговорности, а не коалицийка без лидер и с размити такива, каквато пак ще правите с ДаБг. 2 години им спечелихте, а като за капак ги и стабилизирахте за още 10. 5 партии

  6. robert
    #15

    "...които не са чели никога ДОРИ (к.м.) Ремарк..." Как ДОРИ, г-н Кънев? Те не са чели НИКОГА НИЩО,КАМО ЛИ Ремарк! Поздрави.

  7. Явор от Германия Костовист
    #14

    Един от нашенските проблеми е, че всеки е голям професор и си мисли, че той най-добре знае как стоят нещата... Ето за недоволните по-долу един анализ: https://frognews.bg/inteviu/atanas-atanasov-chaika-doide-zaradi-magnitski.html

  8. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
    #13
  9. В и К
    #12
  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #11

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.